Boerderij: PCB’s in eieren door puin in uitloop

29-01-2015

PLUIMVEEHOUDERIJ
Wageningen - Gebroken puin in de uitloop van een biologisch legbedrijf is de oorzaak van een te hoog gehalte PCB's (polychloorbifenylen) in eieren van dat bedrijf. Dat heeft onderzoekslaboratorium Rikilt Wageningen UR deze maand vastgesteld.

Dat te hoge PCB-gehalte was bij een routine-controle eind vorig jaar vastgesteld. Ook eieren die daarna zijn geproduceerd zitten te veel PCB's. Deze eieren moeten daarom worden afgevoerd naar Rendac.

De afgelopen jaren heeft het Rikilt (instituut voor voedselveiligheid), twee keer eerder PCB's aangetroffen in puin in een uitloop van een bedrijf met te veel PCB's in eieren. Dit meldt Ron Hoogeboom, programmaleider contaminanten bij het Rikilt, die vanwege zijn deskundigheid op gebied van PCB's en dioxinen vaak gevraagd wordt om de oorzaak van te hoge gehalten PCB's en/of dioxinen in eieren van bedrijven te onderzoeken.

Volgens Hoogenboom komen die PCB's vermoedelijk in het puin terecht via isolatiekits of verf en coatings waarmee muren ooit zijn behandeld. Resten daarvan komen in het puin, kippen pikken dat op, waarna de PCB's in het lichaamsvet en de eieren terechtkomen. Ook als de besmettingsbron (het puin) weg is of zoals op dit specifieke bedrijf wegens de ophokplicht de uitloop niet toegankelijk is, kunnen PCB's uit het lichaamsvet in de eieren terecht komen.

Nu wederom is gebleken dat gebroken puin een belangrijke potentiële bron van PCB's in eieren is, adviseert Rikilt pluimveehouders alleen bouwpuin te gebruiken dat absoluut vrij is van PCB's en dioxines. Hoogenboom: ,,De leverancier moet dit kunnen garanderen door een meetmethode te gebruiken die gehalten ver onder de PCB-norm van 0,5 mg per kg kan aantonen.''

Een andere belangrijke bron van PCB's in eieren zijn golfplaten met een coating met PCB's, afkomstig uit beginjaren zeventig.

In een folder van het Productschap Pluimvee en Eieren over het verkleinen van het risico op vogelgriep wordt strooien van grof puin rondom de kippenstal geadviseerd. De bevindingen van het Rikilt plaatsen kanttekeningen bij dit advies.
door HANS BIJLEVELD 29 jan 2015

 
 

Inloggen op de ledenportal