Boerderij: Zuivel over op verantwoorde soja

30-01-2015

RUNDVEEHOUDERIJ
Den Haag – De Nederlandse zuivelsector koopt sinds begin dit jaar alleen nog maar 'verantwoorde' soja. Jaarlijks gaat het om zo'n 300.000 ton. Dat meldt de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).

De zuivelsector komt hiermee zijn afspraken na van de in 2011 ondertekende intentieverklaring voor verantwoorde soja. Ook realiseert de sector één van de doelen gesteld in het kader van de Duurzame Zuivelketen. Wereld Natuur Fonds, Solidaridad en Natuur&Milieu juichen de stap van de Nederlandse zuivelsector van harte toe.

Om ontbossing tegen te gaan en de rechten van lokale kleinere telers te beschermen, zijn binnen de zogenaamde Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS) internationale criteria opgesteld voor de productie van verantwoorde soja. De jaarlijkse wereldproductie van soja ligt rond de 300 miljoen ton. Afgelopen jaar werd ruim 1 miljoen ton volgens de afspraken gemaakt binnen de RTRS gecertificeerd.

Naast het gebruik van verantwoorde soja stimuleert de zuivelsector ook de ontwikkeling van alternatieve eiwitbronnen. De zuivelsector heeft de intentie om te participeren in onderzoek naar het telen van Europese soja.
door JAN WILLEM VELDMAN 31 jan 2015

 
 

Inloggen op de ledenportal