Pluimveeweb: Dijksma vraagt Brussel uitzonderingsregel voor vrije uitloopeieren te verlengen

04-02-2015

woensdag 4 februari 2015
Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken pleit er deze week bij de Europese Commissie voor om de ophokplicht en de uitzonderingsregel voor vrije uitloopeieren te verlengen. „Vrijdag hakt de Europese Commissie door", zegt NOP voorzitter Eric Hubers na vragen van Pluimveeweb.nl.

Als de Europese Commissie niet akkoord gaat, liggen er vanaf volgende week maandag 9 februari geen vrije-uitloopeieren meer in de supermarkt, schrijft dagblad De Gelderlander vandaag. De termijn dat vrije uitloop hennen opgehokt mogen zitten is namelijk verstreken. 

Leghennenhouders en eierhandelaren vrezen dat de eierprijzen instorten, wanneer er daadwerkelijk geen vrij-uitloopeieren meer in de supermarkt liggen. Als de Europese Commissie niet akkoord gaat met het voorstel van Dijksma dan zijn leghennenhouders met vrije-uitloop hennen vanaf maandag gedwongen hun eieren te verkopen als reguliere scharreleieren. 

1,5 cent per ei
Dat scheelt 1,5 cent per ei, becijfert NOP-voorzitter Eric Hubers in de Gelderlander. Op een bedrijf waar wekelijks zo’n 750.000 vrije uitloop eieren gelegd worden, bedraagt de schade dan al meer dan 10.000 euro per week. 

„Duitsland heeft de ophokplicht onlangs voor een aantal regio’s verlengd. Persoonlijk vind ik het nog te vroeg om de kippen weer buiten te laten. In mijn weide krioelt het nog van de wilde ganzen. Maar dat zou wel zorgen voor een flinke marktverstoring. De markt voor scharreleieren is al verzadigd. Als er nog meer scharreleieren op de markt komen, keldert de prijs”, licht Hubers toe. 

Ophokplicht
Twee weken geleden hief Dijksma alle andere maatregelen om verspreiding van vogelgriep te voorkomen op, omdat het grootste gevaar geweken leek. Sinds 30 november zijn in Nederland geen bedrijven meer besmet met vogelgriep. 

Ook in wilde vogels is, op 2 besmette smienten in de buurt van Kamerik na, geen vogelgriep meer aangetroffen. In het noorden van Duitsland zijn recent echter nog wel besmette vogels gevonden. Daarom besloot Dijksma uit voorzorg de ophokplicht te handhaven. 

Tekst:Tom Schotman & De Gelderlander

 
 

Inloggen op de ledenportal