Pluimveeweb: Belgiƫ heft ophokplicht pluimvee op

18-02-2015

Vanaf vrijdag 20 februari wordt de algemene ophokplicht voor professioneel gehouden pluimvee in België opgeheven. Dat heeft federaal minister van Landbouw Willy Borsus dinsdag beslist na een voorstel van het Voedselagentschap (FAVV). Deze instantie is vergelijkbaar met het NVWA in Nederland.

De versoepeling van de preventieve maatregelen is volgens de Belgische minister mogelijk omdat het aantal uitbraken van vogelgriep bij wilde vogels is afgenomen, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT). Borsus besloot eind november tot een ophokplicht nadat er in Nederland verscheidene uitbraken van vogelgriep waren vastgesteld.

De voorbije weken is het aantal uitbraken en gevallen bij wilde vogels, die een belangrijke rol kunnen spelen bij de verspreiding van het virus, echter merkbaar afgenomen in de buurlanden. Dit wijst er vermoedelijk op dat er minder H5N8-virus circuleert. Daarom heeft Borsus op advies van het FAVV en na overleg met de pluimveesector besloten om de preventieve maatregelen te versoepelen.

Twee maatregelen blijven

Twee andere preventieve maatregelen, die nog steeds bedoeld zijn om besmetting van pluimvee door wilde vogels te vermijden, zijn nu van kracht tot en met 21 maart 2015:

  • het verplicht binnen voederen en drenken van alle pluimvee en vogels
  • het verbod op het gebruik van oppervlaktewater als drinkwater

De opheffing van de ophokplicht betekent volgens Borsus niet dat de dreiging van de vogelgriep nu helemaal weg is. In een mededeling roept de minister de sector en ook de hobbyhouders op om de van kracht blijvende preventie- en de bioveiligheidsmaatregelen strikt te blijven toepassen, en om waakzaam te blijven.

Na elk transport reinigen en ontsmetten

Preventie en bioveiligheid betekenen onder meer dat vervoerders van pluimvee en eieren hun vervoermiddel en het gebruikte materiaal na elk transport moeten reinigen en ontsmetten.

Ook moeten pluimveehouders de nodige ontsmetting gebruiken op hun bedrijf en mogen zij bezoekers in de stallen enkel toelaten mits deze bedrijfskledij dragen. Er wordt aan de pluimveehouders ook gevraagd om onmiddellijk hun dierenarts te raadplegen wanneer zij ziektesymptomen vaststellen bij hun dieren.

Tekst:Tom Schotman & Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

Beeld:Ellen Meinen

 
 

Inloggen op de ledenportal