Pluimveeweb: Dubbel gevoel bij leghennenhouders Wegdam

13-02-2015

Een dubbel gevoel overheerst bij pluimveehouders Wilma en Frank Wegdam uit Lochem. Sinds zondag lopen voor hun 85.000 vrije uitloopkippen weer buiten nadat de ophokplicht werd opgeheven.

„We zitten nog steeds in een risicoperiode, het gevaar is nog niet geweken. Het virus waart nog steeds rond, maar we moeten de kippen weer naar buiten doen omdat Europese wetgeving zegt dat de kippen die vrije uitloopeieren leggen, maximaal 12 weken aaneen binnen mogen blijven. Bovendien vragen onze klanten er ook om. En voor scharreleieren krijgen we 1,3 cent minder.”

Wegdam ziet het liefst dat de regelgeving voor uitloop van kippen gewijzigd wordt. „Wij hebben een overdekte uitloop, waar de kippen ene half jaar lang, in de winterperiode, prima zouden kunnen vertoeven. Juist die periode is de trekperiode voor vogels, dus het meest risicovol voor de verspreiding van vogelgriep.”

Regelgeving uitloop wijzigen

„In de zomerperiode kunnen ze wel gewoon buitenlopen. Helaas zijn we van Europese regelgeving afhankelijk, maar wat ons betreft gaat de regelgeving snel die kant op.”

In maart 2013 werd Wegdam getroffen door vogelgriep. Alle 85.000 uitloopkippen moesten worden geruimd. Naast vrij uitloopkippen heeft Wegdam 40.000 scharrelkippen en eigen opfok.

Tekst:Mascha Scharenborg

Beeld:Ellen Meinen

 
 

Inloggen op de ledenportal