Pluimveeweb: Nepluvi: ‘Algehele standstill te zware maatregel’

20-02-2015

Nepluvi wil dat vleeskuikens ook tijdens een standstill naar slachterijen kunnen worden vervoerd.
 vrijdag 20 februari 2015
Het instellen van een algehele standstill bij een uitbraak van vogelgriep, zeker als die langer aanhoudt en zonder uitzonderingen wordt toegepast, is een te zware maatregel. Ook het instellen van een opzetverbod van eendagskuikens is een te zware maatregel. Dat stelt de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi), die pleit voor meer maatwerk.

Volgens het bestaande draaiboek bij vogelgriep zou het transport van vleespluimvee naar de slacht, ook tijdens een standstill, kunnen worden toegestaan. Uit voorzorg kan tijdens de standstill een klinisch onderzoek worden uitgevoerd voordat de dieren worden vrijgegeven voor de slacht, zodat er eigenlijk geen risico van uit gaat. Op die wijze wordt het risico op het ontstaan van dierwelzijnsproblemen voorkomen en ook wordt economische schade beperkt. 

Verkeerd beeld 
Nepluvi is van mening dat verregaande regionalisatie zoals daar eind 2014 voor is gekozen de laatste optie moet zijn. Zeker wanneer geen sprake is van versleping tussen bedrijven, zoals ook eind 2014 snel duidelijk werd. 

Dan is regionalisering van het hele land een te zware maatregel die de normale bedrijfsvoering van de bedrijven in de pluimveesector volledig en onnodig ontregelt met enorme kosten tot gevolg. Daarnaast geeft de maatregel een verkeerd beeld naar het buitenland, alsof sprake is van een oncontroleerbare situatie. 

Overleg met onringende landen 
Voorafgaand aan het instellen van vogelgriep maatregelen moeten deze met de ons omringende landen worden overlegd. Voorkomen moet worden dat buurlanden besluiten om geen pluimvee meer toe te laten vanuit de vrije regio’s in Nederland. 

Ook voor derde landen geldt dat deze snel moeten worden geïnformeerd over de genomen maatregelen en over de redenen waarom deze worden genomen. Verder moet het ministerie direct een verklaring afgeven waarin het verklaart dat pluimveevlees uit Nederland veilig is.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal