Pluimveeweb: ‘EU importeerde geen Oekraïense eieren in 2014’

24-02-2015

dinsdag 24 februari 2015
Vorig jaar werden geen eieren of afgeleide producten uit Oekraïne in de Europese Unie ingevoerd. Dat bevestigt de Vlaamse landbouwminister Joke Schauvliege op een parlementaire vraag van Francesco Vanderjeugd.

In het kader van het associatieverdrag tussen Europa en Oekraïne werd vorig jaar afgesproken dat Oekraïne een beperkte hoeveelheid eieren (3.000 ton) en afgeleide producten (1.500 ton) mocht exporteren naar de Europese markt. Maar zowel voor 2014 als voor het eerste kwartaal van 2015 werden er voor het vooropgestelde quotum geen aanvragen ingediend.

De ongerustheid over de eventueel marktverstorende effecten van de import van goedkope Oekraïense eieren blijkt vooralsnog voorbarig. Tot op vandaag werden er immers nog geen Oekraïense eieren ingevoerd in Europa, schrijft het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT). 

Oekraïne verkreeg de importtoelating in het kader van het handelsconflict met Rusland. De EU sloot een associatieverdrag af met Oekraïne in afwachting van een volwaardig vrijhandelsverdrag dat van toepassing zou moeten worden op 1 januari 2016.

Valse concurrentie
De maatregel maakte de Vlaamse en Nederlandse pluimveesector ongerust omdat er sprake was van ‘valse concurrentie’: de Oekraïense legbedrijven voldoen niet aan dezelfde eisen inzake dierenwelzijn als de Europese, en hebben dus een concurrentie voordeel, zeker als ze zonder importheffingen de Europese markt kunnen betreden. 

Bij de import van Oekraïense eieren werd dan ook gevreesd voor een marktverstorend effect. Die vrees blijkt vooralsnog ongegrond: vorig jaar en in het eerste kwartaal van dit jaar exporteerde Oekraïne geen enkel ei naar de EU.

„Het vrijhandelsverdrag met Oekraïne wordt pas van toepassing op 1 januari 2016”, zegt Schauvliege. „Daarna heeft Oekraïne drie maanden de tijd om een stappenplan voor te leggen om tot overeenstemming met de EU-wetgeving te komen. Ik zal dat met de nodige aandacht volgen”, belooft de Vlaamse minister.

Tekst:Tom Schotman & Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

 
 

Inloggen op de ledenportal