Boerderij: Avined: dreiging vogelgriep niet geweken

26-02-2015

PLUIMVEEHOUDERIJ
Zeist - Avined, de overkoepelende pluimveeorganisatie, waarschuwt ervoor dat de dreiging van Aviaire Influenza (AI) in Nederland niet geweken is. Zij doen dan ook een dringend beroep op pluimveehouders om alle noodzakelijke hygiënemaatregelen om vogelgriep tegen te gaan in acht te nemen.

Aanleiding voor de waarschuwing is een nieuwe uitbraak van het hoogpathogene H5N8-virus in Hongarije, waar 22.000 eenden geruimd moesten worden. Dit virus vertoonde sterke overeenkomsten met het virus dat eerder in onder andere Nederland werd aangetroffen, zo meldt het Hongaarse ministerie van landbouw bij de wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE).

Avined wijst erop dat hieruit blijkt dat het het virus nog altijd in Europa aanwezig is en benadrukt het belang van goede hygiëne. Sinds de vijf besmettingen met HPAI in Nederland gelden aanvullende hygiëne-eisen, die zijn opgenomen in de IKB-voorschriften en nog altijd gelden. Inmiddels bespreekt de sector met het ministerie van Economische Zaken de mogelijkheden om aanvullende hygiënevoorschriften structureel te verplichten.
door KIRSTEN GRAUMANS 26 feb 2015

 
 

Inloggen op de ledenportal