Pluimveeweb: Regering moet sprokkelen

19-03-2015

donderdag 19 maart 2015
De regering heeft zijn meerderheid in de Eerste Kamer verloren. De bewindslieden moeten voor de rest van hun termijn vaker op zoek naar gelegenheidscoalities.

De kiezer heeft gesproken, maar het is onduidelijk wat hij heeft gezegd. De zetelverdeling in de Eerste Kamer is grondig door elkaar geschud. De VVD-PvdA coalitie verliest 9 zetels en komt nu uit op 21 zetels.

Maar de partijen die het hardst tekeer zijn gegaan tegen het regeringsbeleid, PVV en SP, profiteren daar niet van. De een wint een zetel, de ander verliest er een, en samen komen ze weer uit op 18 zetels. Ook het CDA krijgt er een zetel bij en komt nu uit op 12 zetels.

Nederland gedoogland
De gedoogpartijen winnen wel. D66 het duidelijkst, die partij gaat van 5 naar 10 zetels. SGP en CU krijgen beide een zetel erbij. Samen gaan de gedogers van 8 naar 15 zetels. Het is niet meer genoeg om de regering in het zadel te houden.

Met z’n vijven komen de regerings- en gedoogpartijen uit op 36 zetels. De regering zal dus meer moeten gaan sprokkelen om meerderheden te vormen. En dan wordt het spannend.

Linksom of rechtsom
D66 heeft tot nu toe het kabinetsbeleid gedoogd waar het om de landbouw ging, maar heeft soms problemen met de invloed van landbouw op het milieu. Bij een besluit waar milieu en landbouw tegenover elkaar staan, heeft het kabinet straks een keuze.

Of het gaat linksom en zoekt steun bij D66, GroenLinks en de Partij van de Dieren – samen goed voor 39 zetels in de Eerste Kamer. Of het gaat rechtsom en werkt samen met CDA, SGP en ChristenUnie – voor een totaal van 38 zetels.

Allebei nipte meerderheden in de Eerste Kamer. En dat is als alle senatoren van die partijen de regering steunen. Afgelopen december heeft nog eens laten zien dat dat niet automatisch het geval is.

Tekst:Wim van Gruisen

 
 

Inloggen op de ledenportal