Pluimveeweb:Column Ruud Zanders: V (I) P

31-03-2015

Ruud Zanders is lector Gezonde Pluimveehouderij aan agrarische hogeschool CAH Vilentum in Dronten. Hij schrijft één keer per twee maanden een column voor Pluimveeweb.nl.

Eén van de belangrijke doelen van het lectoraat ‘Gezonde Pluimveehouderij’ is om meer studenten te interesseren voor Pluimvee. Momenteel zijn er weinig studenten die bewust kiezen voor de richting pluimveehouderij. En dat terwijl de banen voor het oprapen liggen in deze sector!

Scouten

Er komen maar weinig studenten naar een agrarische Hogeschool met de instelling dat ze echt alles willen leren over pluimvee en eieren. Echter zijn er wel veel studenten die weten welke hoofdrichting ze willen volgen. De specifieke richting is dan nog minder van belang. Dit kunnen we ook ‘latente interesse’ in pluimvee en eieren noemen.

Daarmee is het dus in jaar één van de opleiding nodig om te laten zien hoe mooi en nuttig de Nederlandse pluimveesector is. En wie kan dat beter dan het bedrijfsleven zelf? Waarom komen bedrijven niet al in het eerste jaar van de studie vertellen over hun bedrijf en de pluimveesector. Als het ware kunnen ze dan zelf komen scouten of er talenten van hun gading rondlopen. Ajax, Feyenoord en PSV doen toch ook niet anders?

Goed nieuws

Maar CAH Vilentum doet nog meer. Vanaf september 2015 wordt er gestart met een Major Varkens en Pluimvee. Vanaf het eerste jaar kunnen studenten dus reeds meer kennis krijgen van onze pluimveehouderij. Zo kan makkelijker diepgang worden gecreëerd.

Het programma is momenteel in uitwerking. En naar mijn beleving is daarbij input van het bedrijfsleven onontbeerlijk. Dus benader ons gerust actief om mee te denken en input te geven. Het is zoals Rabobank-bestuurder Berry Martin onlangs stelde op hun website: „Het is een gedeelde verantwoordelijkheid die vraagt om kennis en betrokkenheid van iedereen.”

Bal

En dus gaan wij met CAH Vilentum op zoek naar Very Important Persons. De zogenaamde V(I)P’s. En waarom staat de I dan tussen haakjes? Dat komt omdat VP bij Vilentum ook staat voor Varkens en Pluimvee. Wij leggen de bal klaar, zelfs nagenoeg voor open doel. Wie komt hem binnen schieten…?

Tekst:Ruud Zanders

 
 

Inloggen op de ledenportal