Pluimveeweb: 'Maak korte termijn afspraken over eiertoeslagen'

13-04-2015

maandag 13 april 2015
Leghennenhouders kunnen het beste voor kortere termijnen afspraken maken over de eiertoeslagen. Dat advies geeft de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) in haar nieuwsbrief.

De NVP schrijft in haar nieuwsbrief dat overal de toeslagen op de uitbetalingsprijzen veel te hoog zijn en dit alles zegt over de basisnoteringen. De NVP haalt deze informatie uit iSTEP, het informatieSysteem Transparante EierPrijzen. Volgens de NVP levert iSTEP toegevoegde waarde aan de legpluimveehouder. 

In het iSTEP worden anoniem eierprijzen vergeleken, zodat leghennenhouders meer inzicht hebben in de eierprijzen en een betere onderhandelingspositie hebben ten op zichte van hun afnemer. 

60 eurocent verschil
Prijsverschillen van 35 eurocent toeslag voor scharrel-, kolonie-, of Freiland-eieren zijn geen uitzondering en zelfs verschillen van 60 eurocent komen voor. Dat zien leghennenhouders die deelnemen aan iSTEP, zei iSTEP voorzitter Wim van Nieuwenhuijzen tijdens een bijeenkomst in januari 2015. 

Deelname aan iSTEP kost 200 euro per jaar. „Stel je ontvangt door deelname aan iSTEP 10 eurocent meer toeslag, dan zijn die kosten er al lang en breed uit”, zei Van Nieuwenhuizen in januari 2015. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal