Boerderij: 'Verken opties voor ruimere ophokperiodes'

21-04-2015

PLUIMVEEHOUDERIJ
Heteren – Meer onderzoek naar buitenlopende kippen en het verkennen van de mogelijkheden in EU-verband voor ruimere ophokperiodes. Dat is één van de agendapunten van de komende jaren voor de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

Dit vertelde voorzitter Hennie de Haan maandagavond tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de NVP. Ze haakte aan op de discussie rondom uitloopkippen en vroeg zich af of het nog wel in het belang van het welzijn van dieren is om ze te allen tijde buiten te houden, aangezien de kans op besmetting met vogelgriep 7,7 keer groter is bij kippen die buiten lopen, en de kans op laagpathogene vogelgriep bij uitloopbedrijven bovendien nog toeneemt als zij zich op kleigronden bevinden.

Beeldvorming speerpunt van NVP

Verder wordt proactieve beeldvorming van de sector een speerpunten van de NVP voor de komende drie jaar. De Haan benadrukte dat ook bij de intensieve pluimveehouderij er sprake is van een goed leven voor de kip. De Nederlandse pluimveesector kan volgens haar ten aanzien van dierenwelzijn wereldwijd een voorbeeldfunctie vervullen, mits het speelveld gelijk is en producten die in Nederland geproduceerd worden hier ook geconsumeerd mogen worden. Andere belangrijk aandachtspunten worden komend jaar: redelijke prijzen voor de producent, innovaties in de sector en actualiteiten, zoals aviaire influenza.
door KIRSTEN GRAUMANS 21 apr 2015

 
 

Inloggen op de ledenportal