Pluimveeweb: ‘Meer dierziektes bij uitloophennen’

21-04-2015

De Nederlandse legsector en vooral bedrijven met uitloop hebben het de afgelopen 15 jaar zwaar te verduren gehad wat betreft de uitbraak van dierziektes. Dat vertelde pluimveedierenarts Naomi de Bruijn van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) maandagavond 20 april in Heteren tijdens de openbare vergadering van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

De GD brengt uitbraken van dierziektes in kaart. Toen leghennen nog in kooien zaten, waren er minder worminfecties en minder uitbraken van E. coli. Tijdens de discussie vroegen meerdere pluimveehouders zich daarom af of het wel verstandig is dat er in Nederland steeds meer uitloophennen zitten.

„De kans op dierziektes bij uitloophennen is groter, dus verslechterd uitloop het dierenwelzijn”, concludeerde een pluimveehouder. „Onze hennen in verijkte kooien hebben nooit last van worminfecties”, zegt  Marian Claessens-Jenniskens uit Ysselsteyn.

Consument voorlichten

Claessens vindt dat we de Nederlandse consument eerlijk moeten voorlichten over de voor- en nadelen van huisvestingssystemen in de pluimveehouderij. Volgens Jan Workamp sectormanager pluimvee bij GD is dat een gezamenlijke taak waarin belangenbehartigers een belangrijke rol spelen.

De Bruijn concludeerde dat we ons moeten wapenen tegen dierziektes. „Enten van uitloophennen is een mogelijkheid”, zegt De Bruijn. „Al zijn er ook andere manieren om de hennen te beschermen tegen dierziektes zoals aanpassing van de uitloop waardoor er geen of minder wilde vogels in de uitloop komen.”

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal