Pluimveeweb: Dijksma: ‘Preventief vaccineren geen optie bij vogelgriep’

21-04-2015

dinsdag 21 april 2015
Het preventief vaccineren van pluimvee om zo uitbraken van vogelgriep te voorkomen is nu nog geen goed alternatief. Voor de bestrijding van vogelgriep zijn nog geen goed werkende vaccins beschikbaar die bescherming bieden tegen verschillende subtypes van het vogelgriepvirus en op grote schaal toepasbaar zijn.

Bovendien leidt het grootschalig preventief vaccineren van Nederlands pluimvee tegen vogelgriep tot veel en langdurige exportbeperkingen. Ondanks de vooruitgang en inspanningen om vaccinatie ook in de internationale handel geaccepteerd te krijgen, is vaccinatie nog geen goed alternatief.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma na Kamervragen van de PvdA. De PvdA Kamerleden wilden ook weten of de recente uitbraak van vogelgriep in Barneveld mee wordt genomen in de besluitvorming rond de Wet dieraantallen en volksgezondheid. „Omdat de uitbraak in Barneveld geen directe consequenties heeft voor de volksgezondheid, is het niet nodig om deze te betrekken bij de genoemde besluitvorming”, schrijft Dijksma. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal