Pluimveeweb: Column Loes Manders: Vogelgriep is killer voor boer en pluimveesector

05-05-2015

dinsdag 5 mei 2015
Loes Manders (29 jaar) is boerendochter. Haar ouders runnen een biologisch pluimveebedrijf met 3 stallen en 12.000 biologische leghennen, die allemaal over uitloop beschikken. Loes is regelmatig werkzaam op het bedrijf van haar ouders. Op vrijdag 3 april werd laagpathogene vogelgriep vastgesteld en werd hun bedrijf geruimd. De antistoffen van het virus werden in alle drie stallen aangetroffen, dus de griep had alle stallen getroffen. Loes schrijft in deze column over haar ervaringen.

Zo heb je een gezond pluimveebedrijf, je bent volop bezig met het welzijn van de dieren, meegaand met de biologische principes… en dan plots ‘valt de vogelgriep uit de lucht’. 

Het slechtste nieuws dat je als pluimveehouder kan krijgen, komt geheel onverwacht binnen; de zo gezond ogende kippen moeten worden geruimd. De kippen blijken een virus onder de leden te hebben, en jawel hoor… het is het beruchte vogelgriepvirus. 

Het blijkt om een milde variant (laag pathogeen) van het vogelgriepvirus te gaan, daarom zijn symptomen uitgebleven. We hadden geen productieverlies en geen toename in uitval. 

Flink naar virus zoeken
Omdat we de kippen regelmatig laten screenen, werd het vogelgriepvirus gevonden. Ze moesten er wel flink naar zoeken, omdat de meeste kippen antistoffen voor het virus bij zich droegen, en geen actief virus. Dat wil zeggen dat het merendeel van de kippen sterk genoeg bleek om zichzelf te genezen van de griep. Actief virus is besmettelijk, antistoffen niet. 

Wat zou er zijn gebeurd als de screening wat later had plaatsgevonden? Zouden dan al onze kippen goed zijn hersteld van deze griep, zodat er geen actief virus werd gevonden? 

De laag pathogene variant van het virus kan zich muteren (omzetten) in een hoog pathogene variant. Deze hoog pathogene variant is zeer besmettelijk en brengt risico’s met zich mee voor de volksgezondheid. Maar hoe groot de kans is dat het virus zich muteert, is onbekend.

In quarantaine zetten 
Deze vraag blijft onbeantwoord zolang de besmette dieren niet in quarantaine worden gezet. Dan zouden ze kunnen worden gescreend om meer duidelijkheid te krijgen over het verloop van de ziekte. 

Zo zijn er nog heel veel vragen en weinig antwoorden met betrekking tot de vogelgriep. Ik hoop dat er ooit een verandering komt in beleid, zodat de laag pathogene variant anders wordt aangepakt. Natuurlijk heb ik alle begrip voor het huidige beleid bij een uitbraak van het hoog pathogene vogelgriepvirus. 

Uitzieken
De overheid zou bijvoorbeeld beleid kunnen maken waarbij kippen die laagpathogene vogelgriep hebben, de kans krijgen om uit te zieken. Ik denk dat gezonde kippen dat kunnen en het aantal aangetroffen antistoffen op ons bedrijf toont dat ook aan. 

De kippen op ons bedrijf die alleen antistoffen bij zich droegen, hadden zich al hersteld van het virus en dankzij de antistoffen zijn ze niet (of minimaal) opnieuw vatbaar voor de griep. Maar bij twee van de honderden monsters werd nog wel actief virus aangetroffen, dat was de reden dat al onze kippen het loodje moesten leggen.

Een grote stilte
Zo’n tien uur na het slechte bericht was het bedrijf volledig geruimd. Het was een indrukwekkende dag. Je voelt je machteloos om de regie over het bedrijf uit handen te geven. De daarop volgende weken mag er niets op het bedrijf gebeuren, na alle hectiek volgde een grote stilte…

Tekst:Loes Manders

 
 

Inloggen op de ledenportal