NieuweOogst: Duitse eieren oorzaak salmonella-uitbraak

21-05-2015

donderdag 21 mei 2015, 13.41 uur

Een van de grootste eierproducenten van Duitsland, Bayern-Ei, heeft een salmonella-uitbraak veroorzaakt in meerdere Europese landen.

Afgelopen zomer zijn honderden mensen besmet geraakt met de bacterie in Duitsland, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Frankrijk en Luxemburg. Minstens twee mannen zijn hierdoor overleden.

De infectie is volgens onderzoek van de Süddeutsche Zeitung en het magazine Kontrovers te herleiden naar besmette eieren van firma Bayern-Ei uit het Beierse Aiterhofen. Inmiddels is de openbaar aanklager een onderzoek begonnen naar eigenaar Stefan Pohlmann.

Vingerafdruk 
De autoriteiten in Groot-Brittannië en Oostenrijk zien een direct verband tussen de sterfgevallen in beide landen en de Duitse eierproducent.

Ze hebben hiervoor de transportketen onderzocht en een soort van genetische vingerafdruk van de bacteriën genomen. Deze is nagenoeg identiek aan de monsters die bij Bayern-Ei zijn genomen.

Waarschuwingen 
Bij het Beierse agentschap voor Gezondheid en Voedselveiligheid (LGL) kwamen eind juli 2014 waarschuwingen binnen over salmonella. Opvallend is hoe traag de Duitse autoriteiten reageerden.

Monsters werden pas na enkele weken naar het laboratorium gestuurd. Mogelijk besmette eieren zijn niet uit de schappen gehaald.

Dierenactivisten 
Duitse dierenactivisten filmden afgelopen najaar stiekem in stallen van Bayern-Ei. Op de beelden zijn stervende en dode hennen te zien die liggen in drek, volgens een dierenarts een ideale bron voor ziektekiemen.

Bayern-Ei houdt, verdeeld over vier locaties, ongeveer een miljoen kippen.

Bertus Bouwman 

 
 

Inloggen op de ledenportal