Pluimveeweb: Dierenbescherming met sector om tafel over verplichte ophokplicht in risicovolle periode

28-05-2015

De Dierenbescherming wil met de pluimveesector in gesprek over een verplichte ophokplicht van pluimvee in de risicovolle periode wanneer er een verhoogde kans op uitbraken van vogelgriep zijn.

Dat vertelde Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming woensdagmiddag 27 mei in Veenendaal tijdens een pluimveecongres dat onder meer door de NOP werd georganiseerd. Tijdens de discussie vroegen NVP bestuurslid Iris Odink en NOP voorzitter Eric Hubers of het in het belang van het dierenwelzijn is dat vrije uitloop kippen 365 dagen per jaar over uitloop beschikken.

De NOP voorzitter vertelde dat er de laatste jaren steeds meer uitbraken van laagpathogene vogelgriep in Nederland zijn en dat vrije uitloop bedrijven het vaakst worden getroffen. De laatste drie uitbraken waren allemaal op een vrije uitloop bedrijf.

Mogelijke doorbraak

Daarom pleiten NOP en NVP al jarenlang voor een verplichte ophokplicht tijdens de risicovolle periode. Weidemelk komt immers ook van koeien die in de winter op stal staan. Bovendien heeft vrije uitloop in de winter meestal weinig toegevoegde waarde voor het dierenwelzijn van de kippen omdat het vaak te nat en te koud is en kan het de dieren zelfs schaden.

Tot nu toe kiest staatssecretaris Sharon Dijksma nog niet voor een verplichte ophokplicht maar wellicht kan de inbreng van de Dierenbescherming voor een doorbraak zorgen. Dales vertelde dat er binnen de Dierenbescherming discussie bestaat over dit punt, maar dat hij graag met de sector in gesprek wil om tot een goede oplossing te komen.

Oktober tot maart

Een verplichte ophokplicht zou een jaarlijkse periode vanaf eind oktober tot eind maart kunnen zijn, noemde voormalig NVP voorzitter Gert Jan Oplaat in maart 2014. De afgelopen jaren werd er elk jaar tussen eind oktober en begin maart minstens één bedrijf getroffen door vogelgriep, zei hij toen.

NVP bestuurslid Iris Odink die zelf uitloophennen heeft, benadrukte destijds dat het ook door de KAT, de Duitse instantie die criteria opstelt voor de leghennenhouders, goedgekeurd moet worden. Veel Nederlandse eieren worden immers geëxporteerd naar Duitsland en leghennenhouders zitten niet te wachten op lagere prijzen als gevolg van een mogelijke ophokplicht.

Op de verpakking van buitenloop eieren kan bijvoorbeeld komen te staan dat de dieren minstens 6 maanden naar buiten kunnen.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal