Pluimveeweb: Anevei: VS gaan grenzen open stellen voor Europese eieren

26-05-2015

Anevei verwacht dat Verenigde Staten grenzen voor Europese eieren open gaan stellen. Dat zei voorzitter Hubert Andela van de Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren Anevei op 23 mei na berichtgeving door de NOS.

In de Verenigde Staten zijn al 30 miljoen leghennen geruimd in verband met de vogelgriep en daardoor is circa 10% van de binnenlandse eierproductie weggevallen. Andela verwacht dat de Verenigde Staten nu snel de import van eieren en eiproducten uit Europa zal willen toelaten.

Export
Er zijn volgens Andela al contacten gelegd tussen Nederland en Verenigde Staten over de mogelijke export van Nederlandse eieren en eiproducten. De Verenigde Staten exporteren normaliter ook veel eieren uit, met name naar Azië. Vanuit Oost-Azië ontstaat er nu ook vraag naar Nederlandse eieren. Voor de import van eieren gelden in de Verenigde Staten veel beperkende maatregelen.

Supergoedkoop
Toch zullen er geen reuzetekorten ontstaan, denkt Andela. Het hangt er natuurlijk vanaf hoelang de crisis duurt. maar Nederlandse consumenten zullen zich de komende tijd nog geen zorgen hoeven maken. “Supermarkten houden hun eierprijzen altijd heel stabiel”, zegt Andela. “Je praat hoogstens over een centen-effect. Een ei blijft een supergoedkoop voedingsmiddel.”

Tekst:Monique van Loon / AgriHolland

 
 

Inloggen op de ledenportal