Pluimveeweb: Duitse media linken Europese Salmonella-uitbraak aan groot legpluimveebedrijf in Beieren

27-05-2015

De Süddeutsche Zeiting en het tv-programma Kontrovers van de Bayrisches Fernsehen maken melding van een grote uitbraak van Salmonella Enteritidis die zou zijn veroorzaakt door het bedrijf Bayern Ei in Aiterhofen bij Straubing.

De uitbraak heeft zich al in de zomer van 2014 voorgedaan, meldt Agriholland.nl na een bericht van het Bayrisches Fernsehen. Daarbij werden honderden mensen in verschillende Europese landen ziek en twee mensen overleefden de infectie niet. Gegevens van het Duitse Robert-Koch-Institut wezen ook wel op een stijging van Salmonella uitbraken in het zuiden van Beieren, maar voor de Duitse instanties is het niet alarmerend.

Op aandringen van andere Europese lidstaten gaan ook de EFSA en ECDC op zoek naar de bron. Door het genoom van de ziekteverwekkende bacterie te analyseren en leveringen van eieren na te gaan menen zij dat de oorsprong voor de infectie bij het Duitse pluimveebedrijf moet liggen.

1 miljoen kippen

Bayern Ei geldt als één van de grootste pluimveebedrijven in Duitsland. Het bedrijf is eigendom van de ondernemer Stefan Pohlmann. Het bedrijf houdt verdeeld over 4 locaties ongeveer 1 miljoen kippen.

De onderneming wordt kritisch gevolgd door dierenwelzijnsorganisaties. Het bedrijf moest zich ook een aantal keren voor de rechter verantwoorden, onder andere vanwege het illegaal gebruik van nicotine om bloedluizen te bestrijden.

Volgens de redactie van het programma Kontrovers en de Süddeutschen Zeitung is het Openbaar Ministerie in Regensburg naar aanleiding van de Salmonella-uitbraak een onderzoek tegen Pohlmann gestart.

Tekst:Tom Schotman & Agriholland

 
 

Inloggen op de ledenportal