Boerderij: 'Geen enorme volumes eiproduct naar VS'

11-06-2015
Doetinchem – Er kunnen niet meteen enorme volumes eiproducten naar de Verenigde Staten als het Nederlandse exportcertificaat geaccepteerd is, hoewel er wel capaciteit is om op te schalen.

Dat zegt Hubert Andela, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren Anevei, in een interview met Pluimveehouderij. Belemmerende factor is de beschikbare hoeveelheid eieren.

"Je hebt niet ineens meer eieren om te verwerken, en hebt niet zomaar meer kippen aan de leg," aldus Andela. "Fabriekscapaciteit is wel beschikbaar om nog op te schalen, het zit hem puur in grondstoffen." Hoewel de Europese Unie kampt met een overschot aan eieren, gaat dit volgens Andela in volumes om slechts kleine percentages van de totale productie. Die leveren wel enige ruimte op om nu meer te produceren, maar hiermee kan niet het tekort waar de Verenigde Staten mee kampt opgevangen worden. Zoals de afspraken met de VS nu staan, mogen alleen in Nederland geproduceerde eiproducten van Nederlandse eieren naar de VS geëxporteerd worden.

De Nederlandse NOP-notering steeg de afgelopen weken in anticipatie op export naar de Verenigde Staten, nu de VS Nederland officieel groen licht heeft gegeven om eiproducten te mogen exporteren. Gewacht wordt nu op goedkeuring van het benodigde certificaat, wat volgens Amerikaanse ambtenaren binnen enkele dagen zal gebeuren. Dan kan het snel gaan, zegt Andela.

Relaties met afnemers

Nederlandse fabrikanten hebben al commerciële relaties met potentiële afnemers in de Verenigde Staten (onder andere multinationals die ook in Europa gevestigd zijn), waardoor de export snel op gang kan komen. Hoewel er nog geen kilo eiproduct naar de VS gaat, is overal in Europa meer vraag naar eieren. Naast Nederland heeft alleen Canada op dit moment toestemming om eiproducten naar de VS te exporteren.

door Kirsten Graumans

 
 

Inloggen op de ledenportal