Boerderij: Innovatieprijs voor ongediertewering

16-06-2015

PLUIMVEEHOUDERIJ
Pluimveehouder Wout Zanders in Oirlo (L.) heeft een Farmers for Farmers-innovatieprijs in de wacht gesleept met zijn vinding voor ongediertewering. Zanders kreeg van Yvon Jaspers een cheque van €2.500 overhandigd. De Duitse vermeerderaar Josef Jörgens won een aanmoedigingsprijs van €1.000 voor zijn borstbreedtemeter.

Pluimveehouder Wout Zanders in het Limburgse Oirlo houdt ongedierte buiten zijn stallen met een zelfbedachte uitvinding: draadmatten voorzien van schrikdraad. De matten zijn rondom de stallen bevestigd, zoals op onderstaande foto's zichtbaar is.
De innovatie van Zanders is onlangs door het Innovatiefonds Farmers for Farmers beloond met een innovatieprijs. De pluimveehouder kreeg uit handen van Yvon Jaspers een cheque van €2.500 uitgereikt. 
Volgens het juryrapport is Zanders' oplossing een uitstekend alternatief voor het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen. Het gebruik daarvan is immers flink aan banden gelegd. De jury vindt de innovatie bovendien prima toepasbaar voor gebruik in andere sectoren.
De Duitse vermeerderaar Josef Jörgens kreeg een aanmoedigingsprijs van het Innovatiefonds Farmers for Farmers voor de door hem bedachte borstbreedtemeter voor hanen. Jörgens heeft dit meetapparaat ontwikkeld om ermee extra informatie te verzamelen om de conditie van hanen van vleesrassen beter te kunnen beoordelen.
Nu beoordelen vermeerderaars de conditie voornamelijk op het oog en door enkele hanen te bevoelen. Vermeerderaars gebruiken informatie over de conditie van de hanen om de voerhoeveelheid voor de dieren zo nodig aan te passen met als doel de bevruchtingsresultaten te verbeteren. Jörgens heeft een zelfgemaakt prototype van de borstmeter nu enkele maanden in gebruik. Hoewel hij nog zoekt hoe de gevonden meetwaarden precies te gebruiken, heeft hij al wel de prestaties van de hanen erdoor weten te verbeteren.
Het apparaat is ook geschikt om de borstbreedte van hanen tijdens de opfok te meten. De aanmoedigingsprijs bestaat uit een geldbedrag van €1.000. Zie hieronder voor een foto van de borstbreedtemeter.

door BOUKE POELSMA 16 jun 2015

 
 

Inloggen op de ledenportal