Pluimveeweb: Hele snavels: ‘Niet onmogelijk maar het kan ook echt fout gaan'

25-06-2015

Het houden van leghennen met onbehandelde snavels is niet onmogelijk, maar het kan ook flink fout gaan. De kosten voor de pluimveehouder worden sowieso hoger dus zullen de opbrengstprijzen van de eieren omhoog moeten. Dat zijn de voorlopige conclusies van de deelgroep opfok fokkerij in het platform ‘hele snavels’.

In dit overlegplatform werken diverse mensen uit de pluimveesector samen om kennis over en ervaring met het houden van hennen met hele snavels te delen en om dubbel onderzoek te voorkomen. Het platform werd eind april 2015 opgericht. Dinsdag 23 juni kwamen de verschillende deelnemers voor de tweede keer bij elkaar en presenteerden ze de voorlopige conclusies.
 
De uitval in de leghennenstal verdubbelt van gemiddeld 3 naar 6 procent, blijkt uit de ervaringen van leghennenhouders. Maar als het mis gaat en er ernstige pikkerij ontstaat, kan de uitval wel oplopen tot 15 procent en is de schade voor een leghennenhouder enorm.

Meer voervermorsing

Fokkerij organisaties hielden al meerdere koppels vermeerderingsdieren met onbehandelde snavels. Uit hun ervaringen blijkt dat de kuikens makkelijker opstarten maar de dieren ook meer voer vermorsen. De voerstructuur is daarom van groot belang om selectief pikken tegen te gaan. Bovendien scoort in stallen met leghennen plakkeriger voer beter.
 
In de opfok moet de pluimveehouder starten met een hogere lichtintensiteit en zorgen dat de kuikens sneller groeien zodat de hennen na de opfok robuuster en zwaarder zijn. „Hennen met een hoger gewicht hebben minder stress en minder last van entreacties.”

Bruine hennen gevoeliger

Over het algemeen zijn er meer problemen met hele snavels bij bruine hennen dan bij witte. In Scandinavië, waar het behandelen van snavels al langer verboden is, worden daarom nu voor 95 procent witte hennen gehouden. Voor het verbod was het aandeel bruine hennen in Scandinavië veel groter.
 
„Wellicht is er een optimum gevonden bij de huidige witte hennen die niet te agressief zijn en niet te rustig, zodat er geen pikkerij is en ze ook nauwelijks buitennest eieren leggen”, verklaarde één van de aanwezigen.
 
Leghennenhouders moeten extra aandacht schenken aan koppels met onbehandelde snavels. Daar zit al de eerste winst, volgens de deelgroep opfok en fokkerij. „Houdt het verenkleed en de snavels in de gaten”, was een advies. Een opmerkelijke ervaring van leghennenhouders is dat kannibalisme niet altijd de oorzaak van uitval hoeft te zijn.

Veel vragen onbeantwoord

De deelnemers in de deelgroep opfok en fokkerij zijn het er ook over eens dat er nog veel zaken onderzocht moeten worden. Vooral over verlichting zijn er nog veel vragen. Welke invloed heeft verlichting? En voor welk type kunnen pluimveehouders het beste kiezen? En wat is de effect van daglicht?
 
Volgens een deelnemer is het beter dan pikblokken onder lichtpunten komen in plaats van kriskras door de stal. Al raadt hij ook aan om dit te testen.
 
In de biologische sector is veel leergeld betaald, maar lijkt het probleem nu onder de knie te zijn. Maar waarom biologisch voer minder problemen geeft, is de deelnemers van de deelgroep opfok en fokkerij nog onbekend. En wat is de rol van mycotoxines en eiwitbronnen in kippenvoer?

Vervolg

De deelnemers van het platform hele snavels zijn het erover eens dat er nog zaken onderzocht moeten worden. Maar ze moeten het nog eens worden wie dat gaat onderzoeken en wie het gaat betalen.
 
In oktober willen de deelnemers weer bijeen komen en elkaar de antwoorden op diverse vragen beantwoorden, zodat ze weer een stap verder komen. Ook al is het niet eenvoudig om hennen met hele snavels te houden en kost dit de sector waarschijnlijk veel leergeld.

Vraag vanuit retail

Volgens de deelnemers van het platform hele snavels zou de vraag naar eieren van hennen met hele snavels vanuit de retail moeten komen en niet door de politiek moet worden opgelegd. „Dan kan de kostprijs ten minste doorgerekend worden”, zegt een deelnemer.

„Bovendien houdt elke individuele legpluimveehouder dan de keuzevrijheid en kunnen mistoestanden zoals hoge uitval bij de hennen door ernstige pikkerij, vermeden worden.”

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal