Pluimveeweb: ‘Meer darmproblemen bij leghennen’

02-07-2015

De afgelopen 10 jaar komen darmproblemen bij leghennen vaker voor. Dat valt Naomi de Bruijn dierenarts en patholoog van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) op. Binnen de GD houdt zij zich bezig met onderzoeken en monitoren van de darmgezondheid van leghennen.

„Hennen met darmproblemen houden de productie op langere termijn niet vol”, is de ervaring van De Bruijn. „Darmproblemen komen vaak voor rond 25 weken, als de hennen doorstijgen naar de topproductie”, vertelt de dierenarts.

„In deze gevoelige periode proberen de hennen de productie vol te houden, wat ten koste gaat van de lichaamsreserves. Het effect van de darmproblemen zie je vaak pas later, na 50 tot 55 weken, als de hennen de productie echt niet kunnen volhouden.”

„Je hebt andere mensen nodig om je alert te maken op darmproblemen”, geeft De Bruijn als tip op de website van Agrifirm. „Maak gebruik van je voeradviseur, dierenarts en hennenleverancier. Zelf zie je de hennen elke dag en valt het minder op als de gezondheid langzaam afneemt. Laat daarom anderen met je meekijken.”

Terugkeer van oude aandoeningen

Leghennen hadden de afgelopen jaren ook steeds vaker last van oude kippenziektes, zoals worminfecties, Histomonas, Coryza, vlekziekte en E. coli, die nauwelijks voorkwamen toen het merendeel van de hennen in kooien werden gehouden. Dat vertelde De Bruijn in april van dit jaar tijdens de jaarvergadering van de NVP.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal