Pluimveeweb: Graan- en sojaprijzen stijgen vanwege extreem weer

06-07-2015

maandag 6 juli 2015
De graan- en sojaprijzen op de internationale markten stegen de afgelopen week vanwege de extreme weersomstandigheden wereldwijd.

In de VS zijn het de natte weersomstandigheden waardoor oogsten worden verlaat en de kwaliteit van de wintertarwe achteruit gaat. Terwijl de Europese akkers naast de droogte nu ook worden geteisterd door de hitte.

Agrifirm meldt in zijn wekelijkse update dat ook in Rusland, Azië, Australië en Canada er grote regio’s met een tekort aan neerslag zijn. Daardoor is het volgens Agrifirm dan ook niet zo verwonderlijk dat markten nerveuzer worden met stijgende noteringen tot gevolg.

Neerslag te laat
In West Europa komt neerslag op korte termijn in de meeste gevallen niet meer op tijd voor tarwe en gerst. Voor maïs daarentegen staat in Zuid Europa de bloei voor de deur en dan heeft maïs veel vocht nodig voor de kolfzetting.

De algemene verwachting is dat de internationale graanmarkten de komende tijd uiterst nerveus zullen blijven. De productiecijfers zijn nog onzeker omdat de oogst nog maar net begonnen is, terwijl de vraag groot blijft.

Prijzen tarwe maïs en gerst
Ook op de fysieke graanmarkt deze week een explosie van de graannoteringen. Voor directe levering stegen de tarwenoteringen met 13 euro/ton, de gerstnoteringen (nieuwe oogst) met 7 euro/ton en maïs steeg met maar liefst 19 euro/ton.

Voor de levering op termijn stegen de noteringen voor tarwe, maïs en gerst met respectievelijk 10, 13 en 8 euro/ton.

Marktinfo soja en raap
De soja noteringen stegen deze week door de natte weersomstandigheden in de VS en de grote wereldwijde vraag van bijvoorbeeld China. De enorme soja oogsten in Zuid Amerika hebben niet als resultaat dat in West Europa de beschikbaarheid ruim is.

De aanvoer van soja blijft voorlopig aan de krappe kant. Raapzaadschroot blijft krap en dus duur en hier lijkt het komende seizoen niet veel verandering in te komen.

Prijzen soja en raap
Op de fysieke markt stegen deze week voor directe levering de sojanoteringen met 5 euro/ton en die van raap daalden met 9 euro/ton. Voor de leveringen op termijn stegen de sojanoteringen met 19 euro/ton en die van raap met 3 euro/ton.

Koers euro/dollar
De Griekse tragedie met een mogelijke exit van Griekenland uit de eurozone tot gevolg kon de financiële markten deze week niet echt beïnvloeden. De koers van de euro werd deze week iets zwakker ten opzichte van de dollar. Op vrijdag 3 juli was de koers euro/dollar 1,1115 wat 0,0086 lager was dan de week ervoor.

Tekst:Tom Schotman & Agrifirm

 
 

Inloggen op de ledenportal