Pluimveeweb: Per 1 augustus 2015 wijzigingen IKB Ei

15-07-2015

woensdag 15 juli 2015
OVONED maakt bekend dat per 1 augustus enkele wijzigingen worden doorgevoerd in het IKB-Ei schema.

De stichting OVONED is eind 2013 opgericht door LTO/NOP, NVP en ANEVEI om een aantal activiteiten van het PPE specifiek gericht op de eiersector voort te kunnen zetten. Het bestuur van deze stichting wordt gevormd door vertegenwoordigers van deze vier organisaties. Sinds mei 2015 maakt de COBK, de Centrale Organisatie voor Broedeieren en Kuikens, ook deel uit van het bestuur van OVONED.

OVONED als overlegplatform voor de eiersector en spreekbuis richting de overheid. De belangrijkste activiteiten van OVONED zijn op dit moment het beheer van het kwaliteitsschema IKB Ei en de ontwikkeling van de promotiecampagne “Het is altijd weer voor een EI”. OVONED maakt bekend dat er per 1 augustus 2015 een aantal wijzigingen worden doorgevoerd in het IKB-EI.

Hygiëne scan
Alle IKB-pluimveehouders moeten vanaf 1 augustus a.s. iedere 12 maanden de zogenaamde hygiënescan invullen. Deze scan bestaat uit een aantal vragen over zaken als ongediertebestrijding, bedrijfs- en stalhygiëne, personeel, afscheiding terrein, materialen, etc.
Met het invullen van de scan krijgt de pluimveehouder een indruk van de hygiënestatus van zijn bedrijf. Ook krijgt hij handvatten om dit te verbeteren. De uitkomsten van de scan worden onderdeel van het wettelijke bedrijfsgezondheidsplan en dienen daarom ook besproken te worden met de dierenarts. In de komende weken zullen alle pluimveehouders meer informatie over de hygiënescan ontvangen.
 
Registratie antibiotica-gebruik
In het kader van de antibiotica aanpak zijn dierenartsen verplicht elk gebruik van antibiotica te registreren in een database. Dat wordt uiteraard allereerst bij de dierenarts gecontroleerd. Maar als extra check zal dit nu ook meegenomen worden bij de IKB-controle bij de pluimveehouder. Dit zal overigens weinig gevolgen hebben voor de duur van de controle omdat in de legsector niet of nauwelijks antibiotica gebruikt worden. Eventuele afwijkingen die geconstateerd worden, hebben verder alleen consequenties voor de  dierenarts en dus niet voor de pluimveehouder. Deze extra controle geldt voorlopig voor de duur van één jaar.
 
Verlaging frequentie onderzoek 
IKB Ei heeft sinds een paar jaar bij alle legbedrijven een verplicht onderzoek op dioxine/PCB’s in eieren. Dit onderzoek moet plaatsvinden bij elk legkoppel aan het begin van de ronde (leeftijd 25-30 weken). Uit de resultaten van de afgelopen jaren blijkt dat de kans dat er dioxine of PCB’s gevonden wordt in eieren bij binnengehouden kippen heel erg klein is. Daarom is besloten dat voor deze categorieën (scharrel, kolonie en verrijkte kooi) de frequentie van het onderzoek verlaagd wordt naar één keer per 2 rondes. Daarbij wordt ook geadviseerd om het onderzoek aan het eind van de ronde uit te voeren.

Tekst:Monique van Loon / Ovoned

 
 

Inloggen op de ledenportal