Pluimveeweb: Hygiƫnescan vanaf 1 augustus verplicht in IKB Kip en IKB Ei

03-08-2015

Voor leg- en vleespluimveehouders zijn er vanaf 1 augustus een aantal zaken in IKB Kip veranderd.

De belangrijkste wijzigingen op een rij zijn:

Ieder jaar hygiënescan

Vanaf 1 augustus moet ieder pluimveebedrijf elk jaar een hygiënescan invullen. De scan geeft een indruk van de hygiënestatus op een bedrijf. „Met de hygiënescan willen we het eerste jaar bewustwording bij pluimveehouders creëren, zodat ze zien op welke punten ze de hygiëne op hun bedrijf kunnen verbeteren”, zegt Alex Spieker van Avined.

„In de jaren daarop komen er misschien sancties als pluimveehouders een minimum aantal punten niet behalen. Maar het eerste jaar niet. Wel moet de uitslag van de hygiënescan met de dierenarts besproken worden tijdens het gesprek over het Bedrijfsgezondheidsplan (BGP).”

Antibioticagebruik controleren

Dierenartsen zijn verplicht elk gebruik van antibiotica vast te leggen in de centrale database IKB-CRA (Centrale Registratie Antibiotica). Hier worden de dierenartsen op gecontroleerd.

Als extra check wordt dit nu ook meegenomen tijdens de controle van het pluimveebedrijf. Eventuele afwijkingen hebben echter geen gevolgen voor de pluimveehouder, maar worden meegenomen in de beoordeling van de dierenartsen.

Herziene aanpak antibioticareductie

Als een bedrijf in signaleringsniveau zit, dient de pluimveehouder een verbeterplan op te stellen en in te sturen. Wanneer  een bedrijf in het actieniveau zit, dan moet de pluimveehouder een gestructureerde aanpak op stellen en vast te laten leggen in IKB-CRA. Als een pluimveehouder 3 periodes achter elkaar in actieniveau zit dient hij of zij een externe begeleider in te schakelen.

Blindedarmuitslagen

Omdat de slachterij niet meer verplicht is een blindedarmonderzoek uit te voeren, hoeven IKB controleurs dit niet meer te controleren. Andere salmonella uitslagen van bijvoorbeeld inlegvellen of overschoenen moeten wel in de IKB map zitten. Hierop wordt wel gecontroleerd tijdens een IKB controle.

Dioxine/PCB onderzoek eens per 2 ronden

Legpluimveehouders hoeven het dioxine onderzoek voor scharrel, kolonie en verrijkte kooi sinds 1 augustus één keer per twee koppels uit te voeren in plaats van elke koppel. Daarbij wordt ook geadviseerd om het onderzoek aan het eind van de koppel uit te voeren. De dioxine monstername voor vrije uitloop blijft staan op de controle bij 25 tot 30 weken.

Uit de resultaten van de afgelopen jaren blijkt dat de kans dat er dioxine of PCB’s gevonden wordt in eieren bij binnengehouden kippen heel erg klein is, vandaar deze wijziging.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal