Pluimveeweb: ‘Eierhandelaar ontvangt sinds juni 20 procent hogere eierprijs’

03-08-2015

Eierhandelaar Leon Clemens van Omega Food uit het Brabantse Bergeijk profiteert van vogelgriep in de Verenigde Staten. De prijs die de Brabantse eierhandelaar voor zijn eieren krijgt is sinds juni ruim 20 procent gestegen, schrijft het Financieele Dagblad zondag 2 augustus.

Ook andere Nederlandse eierhandelaren verwachten orders te kunnen binnenhalen uit ‘eiwitmarkt’ Amerika, schrijft het Financieele Dagblad. Amerikanen zijn dol op ei als bron voor shakes, hamburgers en andere proteïnerijke producten. In Amerika is de prijs van industriële eieren in slechts twee maanden tijd verdubbeld.

Directe oorzaak van de prijsstijging in Amerika en de vraag naar Nederlandse eieren is het vogelgriepvirus dat begin dit jaar uitbrak in de staat Iowa. Ruim 34 miljoen leghennen zijn sindsdien geruimd, wat gelijk staat aan zeker 10 procent van de totale populatie. Nederland produceert per jaar ruim 10 miljard eieren, waarvan tweederde bestemd is voor de export.

Extra omzet

Hoeveel extra omzet de vogelgriep de Nederlandse pluimveesector gaat opleveren is nu nog moeilijk te zeggen. Het Ministerie van Economische Zaken en de Algemene Nederlandse vereniging van Eierhandelaren (Anevei) gaan uit van 10 miljoen euro op jaarbasis. Eierhandelaar Leon Clemens vindt deze schatting aan de lage kant en denkt eerder aan 25 miljoen euro.

De verwachting van marktkenners is dat na 1 tot 1,5 jaar het aantal leghennen in Amerika weer op het oude niveau zal zijn. Anevei verwacht dat ook dan nog geëxporteerd zal worden, omdat voor de uitbraak van het virus in Amerika ook al een eiwittekort bestond.

Pluimvee-econoom Peter van Horne van het LEI Wageningen verwacht dat de prijs van eieren de komende maanden wat zal dalen. De prijsstijging in juni was volgens hem deels het gevolg van speculatie. Ook zullen andere landen starten met de export naar Amerika.

Tekst:Tom Schotman & Financieele Dagblad

 
 

Inloggen op de ledenportal