Pluimveeweb: ‘Dichterbij goedkeuring vogelgriepvaccin in VS’

06-08-2015

donderdag 6 augustus 2015
In de Verenigde Staten is men dichter bij goedkeuring van een vogelgriepvaccin dat pluimvee beschermd tegen H5N2 vogelgriep.

„Uit testen blijkt dat het vaccin 100 procent effectief is bij kippen, maar bij kalkoenen moeten nog meer tests gedaan worden”, zei de Amerikaanse minister van Landbouw Tom Vilsack onlangs.
 
Als uit de tests blijkt dat het vaccin ook kalkoenen beschermd, dan moet er volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw een licentie komen voor grootschalige productie van het vaccin, meldt de Amerikaanse website wattagnet.com. 

Grote uitbraak
De Verenigde Staten werd dit jaar getroffen door een heftige uitbraak van hoogpathogene vogelgriep. Begin juni waren er ruim 47 miljoen stuks pluimvee geruimd en 222 bedrijven in 21 Staten van de VS besmet geraakt met het virus. De vogelgriep in de VS lijkt nu onder controle omdat er de afgelopen tijd geen nieuwe uitbraken waren. 

Het Amerikaanse ministerie van landbouw overwoog in april een vaccin te laten ontwikkelen en in te zetten omdat er destijds wekelijks veel nieuwe uitbraken bij kwamen. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal