Pluimveeweb: Voorkom hittestress bij pluimvee

09-08-2015

Kippen raken vooral de warmte kwijt door het verdampen van vocht tijdens het ademhalen. Hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid kunnen dit proces negatief beïnvloeden, wat tot hittestress kan leiden bij kippen. Wanneer een pluimveehouder hierop niet inspeelt kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Er zijn echter verscheidene manieren om uw kippen te ondersteunen bij het gevecht tegen de warmte, meldt voerfabrikant AgruniekRijnvallei in haar nieuwsbrief.

Voldoende luchtverversing en voldoende ventilatiecapaciteit zijn erg belangrijk. Wanneer er niet genoeg lucht door de stal stroomt, zal er een zuurstoftekort ontstaan. Tegelijkertijd is het belangrijk dat uw hennen onbeperkt toegang hebben tot vers en koel water.

Breng uw kippen daarom geregeld rustig in beweging, zo zorgt u ervoor dat de warme lucht tussen de kippen verdwijnt. Hierdoor zullen ze ook sneller weer gaan vreten en drinken.

Vitamine C

Daarnaast wordt het gebruik van vitamine C sterk aanbevolen, dit kan via het voer (PRX AR 354 Vit-C Stab code 15354) of via het water. Het is belangrijk om dit ’s ochtends in te zetten voordat de temperaturen oplopen.

Vitamine C voorkomt stress in uw koppel, heeft een positieve invloed op de weerstand van de kip en is gunstig voor de schaalkwaliteit en het beenwerk van de kip. Wanneer u vitamine C via het water toevoegt, is het raadzaam om een vloeibare vorm te gebruiken.

Microfoscal

Om de nadelige invloed van het weer op de eischalen te verminderen, kunt u naast vitamine C ook Microfoscal aan het water toevoegen. Dit kan ook via het voer worden verstrekt door middel van Monocal (0,2-0,5%, code 21138) door het voer te mengen. Dit heeft tevens een positieve invloed op het beenwerk van uw kip.

Tenslotte is het belangrijk dat bij warme temperaturen uw aggregaat goed werkt in geval van nood, vergeet deze daarom niet te testen.

Tekst:AgruniekRijnvallei & Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal