NU: 'Meeste sectoren in 2015 weer terug op niveau van voor crisis'

11-08-2015

De meeste sectoren in het Nederlandse bedrijfsleven zijn in 2015 in omvang weer terug op het niveau van voor de crisis.

Dat meldt het economisch bureau van ABN Amro dinsdag in een prognose.

Na het overgangsjaar 2014, waarin alle sectoren de weg naar groei hebben ingezet, zullen de activiteiten in alle marktsectoren dit jaar en volgend  jaar weer gestaag toenemen, zo verwacht ABN. De groei is te danken aan zowel de export als aan investeringen en consumptie.

Nog niet alle sectoren zullen in 2015 echter terug komen op het niveau van 2008. Zo zijn in de bouw de productieniveaus nog bijna 20 procent lager dan voor de crisis, in de woningbouw is het verschil zelfs bijna 40 procent. Ook de vrijetijdssector loopt nog 5 tot 10 procent achter.

De industrie, transport en logistiek, detailhandel en de zakelijke dienstverlening bevinden zich in omvang, gemeten naar toegevoegde waarde, weer ongeveer op hetzelfde niveau als in 2008.

IT-dienstverlening

Uitschieters zijn de IT-dienstverlening en de luchttransportsector, die in omvang respectievelijk 25 en 20 procent boven het niveau van voor de crisis uitkomen.

De kleinste groei is te zien in de agrarische sector en voedingssector. "Deze sectoren zijn relatief minder gevoelig voor conjuncturele schommelingen", aldus het rapport.

De grootste groei geldt voor de bouwsector en de zakelijke dienstverlening. ABN Amro verwacht wel dat het sterke groeitempo van de meeste sectoren in 2016 iets zal afnemen.

Ook het aantal faillissementen komt steeds dichter bij het niveau van voor de crisis, volgens het onderzoek. Per duizend ondernemingen gingen er 4,5 tot 5 failliet het afgelopen jaar.

Daarbij is het vertrouwen van ondernemers, gebaseerd op de maandelijkse inkoopmanagersindex van de industrie, op het hoogste niveau in de afgelopen vier jaar beland.

Bouw

De bouw is dit jaar de snelst groeiende sector in Nederland. De groei wordt vooral gestuwd door de toename van de woningbouw. Dit stelt het economisch bureau van ING dinsdag in een sectorrapport.

De bouwproductie groeit volgens het rapport dit jaar naar verwachting met 5 procent. ''Het vertrouwen van aannemers is de afgelopen twee jaar flink verbeterd en ligt momenteel al weer bijna op het niveau van voor de crisis van 2008. Het is vooral de woningbouw die het door de aantrekkende woningmarkt goed doet.''

Begin 2015 viel de groei in de infrasector (wegenbouw) wel tegen. ''De afgelopen maanden herstelt ook daar echter weer het vertrouwen bij ondernemers. De orders nemen weer toe waardoor we ook in de infrasector een volumestijging voor 2015 verwachten,” aldus ING-econoom Maurice van Sante.

Van alle bedrijfssectoren laat de horeca met een nulgroei de laagste volumeontwikkeling zien. Hotels en restaurants zien de vraag wel verder aantrekken. De omzet van cafés blijft structureel achter, aldus ING.

De groei van het aantal hotelkamers in Amsterdam is fors. De gemeente geeft aan dat spreiding gewenst is en nieuwe ontwikkelingen in het centrum ongewenst.

Door: NU.nl/ANP
 
 

Inloggen op de ledenportal