Pluimveeweb: Export breekeieren weinig invloed op eierprijs

20-08-2015

 donderdag 20 augustus 2015

Volgens Petro Boon van Eierhandel Gebr. Van Beek zal de export van breekeieren naar de VS weinig invloed hebben op de Nederlandse eierprijs.

 „De eierprijs reageert op de internationale vraag en - aanbod. En die verandert niet door de export van breekeieren. Onze eierprijs is gestegen door het wegvallen van het aanbod in de VS,” aldus Boon.

Verzadigde markt
Na een matige markt de afgelopen twee jaar is door de vogelgriepsituatie in VS de marktsituatie gekanteld. Nederland, als tweede exporteur na de VS, heeft hier snel van geprofiteerd. “De vogelgriepellende van een ander land levert ons voordeel op. Wij zouden ook zo snel mogelijk herbevolken, dus dat zal de VS ook doen.” Van een voorheen verzadigde eiermarkt is nu de balans verstoord door wegvallen van aanbod. Nederland kon als een van de eerste landen eiproducten aan de VS leveren. Andere landen konden eerder breekeieren leveren. “Die effecten moeten we relativeren. De eieren die naar de VS gaan, of dat nu eiproducten of breekeieren zijn, komen niet op de internationale markt. De totale wereldmarkt bepaalt de uiteindelijke eierprijs.”

Vooruitzichten
Petro Boon verwacht dat men in de VS de productie midden volgend jaar weer op peil heeft. „Dat is natuurlijk een geleidelijk proces. De extra hoge eierprijs zal ook geleidelijk dalen.”
John Claessens van Claessens -Jenniskens Pluimveebedrijven is blij met de gunstige prognoses. „Ik hoop dat alle legpluimveehouders daar profijt van hebben. Het is in Nederland zo dat 2 van de 3 eieren de grens over moeten. Als er al enkele procenten extra buiten Europa afgezet kunnen worden, heeft dat invloed op de eierprijs.”
Hugo Bens, legpluimveehouder en vakgroepvoorzitter pluimvee ZLTO: “De hogere eierprijzen kwamen op een gunstig moment. Het blijft zo dat een legpluimveehouder zijn zaken goed op orde moet hebben. Een bedrijf moet twee jaar met slechte prijzen kunnen overbruggen om toekomst te hebben.”
 

Tekst:Monique van Loon
Beeld:Pluimveeweb

 
 

Inloggen op de ledenportal