Pluimveeweb: Veel aanvragen voor premie onbehandelde snavels

18-08-2015

dinsdag 18 augustus 2015

In de Duitse deelstaat Nedersaksen is veel belangstelling voor de premie op onbehandelde snavels. 350 leghennen- en varkenshouders hebben de aanvraag ingediend voor de premie voor het stoppen van het bekappen van snavels van leghennen of voor het stoppen met couperen van varkensstaarten.

De 350 aanvragen vertegenwoordigen in totaal ongeveer 600.000 leghennen en 115.000 vleesvarkens. Pluimveehouders in de Duitse deelstaat Nedersaksen, die grenst aan Overijssel, Drenthe en Groningen, kunnen ongeveer 1,70 euro toeslag per hen ontvangen wanneer ze hennen met onbehandelde snavels houden.

Voldoende geld
Landbouwminister Christian Meyer van Nedersaksen is blij met de grote belangstelling. Het is volgens hem een signaal dat de boeren voor meer dierenwelzijn openstaan. Hij zegt dat er voldoende geld beschikbaar is om alle aanvragen te aanvaarden.

In de varkenshouderij gaat het om waarde van 1,9 miljoen euro die is ingediend. Bij de pluimveehouderij bedraagt het totale aangevraagde bedrag 950.000 euro. Nedersaksen trekt in totaal 28 miljoen euro uit voor een Dierwelzijn (Tierwohl) programma. De toeslag geldt voor maximaal 6.000 leghennen per koppel.

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de toeslag moeten leghennenhouders aan een aantal voorwaarden voldoen die tot verbetering van het dierenwelzijn leiden: Meer ruimte, een beter stalontwerp, goede voeding, afleidingsmateriaal, nesten en zitstokken. 

Bovendien mogen er alleen leghennen met onbehandelde snavels in de stal zitten. Leghennenhouders kunnen subsidie ontvangen op de kosten die ze moeten maken om aan deze bovenwettelijke eisen te voldoen.

Tekst:Ruben van Boekel
Beeld:Susan Rexwinkel

 
 

Inloggen op de ledenportal