Pluimveeweb: Saldo leghennen in juli ruim bovengemiddeld

01-09-2015

In juli is het saldo voor het standaardbedrijf met 50.000 scharrelhennen bijna 27.000 euro hoger dan voorgaand jaar. Dat is vooral te danken aan 34% hogere eierprijzen en in mindere mate aan 2.400 euro lagere voerkosten. Het saldo in juli ligt daarmee ruim boven het langjarig gemiddelde.

De cijfers van de pluimveehouderij zijn over de eerste 7 maanden gunstiger dan in 2014. De saldo’s van de melkveehouderij en de varkenshouderij blijven flink achter bij die van dezelfde periode in 2014.  Dat blijkt uit cijfers die LEI Wageningen UR beschikbaar stelt op de site Agrimatie.

Hogere opbrengsten en iets lagere voerkosten
In de legpluimveehouderij zijn de opbrengsten in juli voor het gestandardiseerde bedrijf van 50.000 leghennen bijna 24.000 euro hoger dan dezelfde maand vorig jaar, vooral dankzij de 34% hogere prijs van scharreleieren. De verkochte slachtkippen waren in juli ook iets hoger geprijsd. De voerkosten zijn in juli 2.400 euro lager dan vorig jaar. Wel was de voerprijsdaling eind vorig jaar al voorbij. Daarna zijn de voerprijzen tot juli ruim 1 euro per 100 kg gestegen door duurdere veevoergrondstoffen. De lagere aankoopkosten van jonge hennen leverden ook een bijdrage aan het hogere saldo. Na aftrek van de overige kosten (23.000 euro per maand) wordt in juli een positief inkomen behaald, wat vorig jaar zelden het geval is geweest. Het cumulatief saldo is tot en met juli 115.000 euro hoger dan het (matige) voorgaande jaar en 84.000 euro hoger dan het langjarig gemiddelde.

Gevolgen vogelgriep VS
De eierprijzen vertoonden ook dit jaar de traditionele voorjaarspiek met hoge prijzen in de periode voorafgaande aan Pasen. De gebruikelijke prijsdaling na Pasen duurde dit jaar minder lang dan normaal omdat de vraag toenam. De uitbraken van vogelgriep in de VS hebben geleid tot een kleinere leghennenstapel en eierproductie. Door het wegvallen van de Verenigde Staten op de wereldmarkt als grootste eierexporteur, zijn afnemers op zoek naar nieuwe leveranciers. Enkele Nederlandse bedrijven mogen sinds kort ook eierproducten naar de VS uitvoeren waardoor het prijsniveau van eieren een steun in de rug heeft gekregen. Producenten van eierproducten kopen meer kooieieren vanwege betere exportkansen, waardoor de prijzen flink zijn opgelopen. De prijzen van scharreleieren volgden dit patroon.
 

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal