Pluimveeweb: Eieren belangrijke grondstoffen voor medicijnen

03-09-2015

donderdag 3 september 2015
Het ei bevat belangrijke grondstoffen voor medicijnen die helpen om de bloeddruk te verlagen, om de werking van de ziekte van Alzheimer tegen te gaan en om verschillende bacterieën aan te pakken. Sommige stoffen bestrijden zelfs de ziekte kanker.

Dat meldt dr. ingenieur Piet Simons, oud-president van het World’s Poultry Science Association (WPSA), door wetenschappers persoonlijk geïnformeerd over „baanbrekend” medisch onderzoek van de universiteit van Wroclaw in Polen. „Ze hebben in een uitgebreide jarenlange studie veel bestanddelen van het kippenei ontleed in de zoektocht naar nuttige stoffen voor de farmaceutische industrie”, zegt Simons. „In totaal konden ze 27 patenten aanvragen.”


Barneveld-taire barbecue
Op dinsdag 8 september tijdens de Barneveld-taire barbecue van Stichting Wereld Eidag in Barneveld, presenteert Simons de bevindingen van dit onderzoek. „De belangrijkste drie stoffen die men aantrof zijn yolkin, dat zorgt voor verbetering van het geheugen, de anti-bacteriële en anti-virale stof ovocystatine en ovofosfolipide, dat zorgt voor verlaging van de bloeddruk en versterking van de bloeddrukwand”, zegt Simons. „Het werkt ook stressverlagend.”

Ook tal van andere voor de farmacie nuttige stoffen uit eierenzijn in kaart gebracht. Verder onderzoek kan volgens Simons tot nog meer resultaten leiden. „Ovocystatine zorgde bijvoorbeeld bij proeven op muizen zelfs voor vermindering van de ziekte kanker.”

Toekomstmogelijkheden
Volgens de onderzoekers ligt er een wereld open voor zowel de pluimveesector, de voedingsmiddelenindustrie als de famaceutische industrie. „Nu we aantonen dat er veel mogelijkheden zijn, doet de sector er goed aan hierop in te springen. Het vergt verder onderzoek, investeringen en het opzetten van nieuwe industrieën om deze waarden van het product ei te benutten.” Juist vanwege het karakter van Barneveld als Nederlands ‘centrum van de pluimvee-industrie’, brengt Simons hier volgende week deze boodschap. „Wil je hier echt wat mee doen, dan zou de sector hier eerst zelf het voortouw in moeten nemen. Indirect komt dat de pluimveesector ook ten goede.”
Op de Barneveld-taire barbecue staat het ei in bredere zin centraal. 

Tekst:Monique van Loon / Barneveldse krant

 
 

Inloggen op de ledenportal