Pluimveeweb: Bomen voor Buitenkippen

05-09-2015

zaterdag 5 september 2015
In het praktijknetwerk ‘Bomen voor Buitenkippen’ hebben biologische pluimveehouders samen met het Louis Bolk Instituut gewerkt aan het optimaliseren van de uitloop. De resultaten zijn gebundeld in een brochure.

In het praktijknetwerk ‘Bomen voor Buitenkippen’  is rekening gehouden met verschillende aspecten zoals beschutting voor de kippen, opbrengst in de vorm van fruit, brandstof of strooisel, verspreiding van de kippen, het weren van watervogels en biodiversiteit.

Waarom bomen in de uitloop?
Als er bomen in de uitloop staan gaan er meer kippen naar buiten, lopen ze verder weg van de stal en zie je minder verenpikschade. Ganzen en eenden houden wel van grasland maar je ziet ze veel minder in uitlopen met bomen en andere beplanting. Zo verlaag je het risico op AI.
Om de investering van boomaanplant terug te verdienen, kun je voor ‘oogstbare’ beplanting kiezen.
Testbedrijven hebben bomen en struiken aangeplant in de winter van 2012/2013. Tot en met april 2015 wisselen zij ervaringen onderling uit en met andere geïnteresseerde pluimveehouders. Hierbij is gekeken hoe de verschillende soorten inrichting voldoen aan eisen met betrekking tot dierenwelzijn, biodiversiteit, rendement en het weren van ganzen en eenden.

Soorten bomen
Het praktijknetwerk heeft miscanthus (olifantsgras), fruitbomen, wilgenplantages en walnoten getest.
Miscanthus is geschikt omdat het na aanplanten 15-20 jaar beschutting biedt. Bij de aanplant van fruitbomen is er nog de keuze tussen fruitbomen zonder onderhoud die alleen voor beschutting zorgen en weinig vruchten zullen dragen. Samenwerking met een fruitteler is ook een optie. Wilgenplantages worden elke twee tot vier jaar de scheuten geoogst. Meer info is te vinden op Kiplekker onder de wilgen. Walnoten zijn bomen voor de lange termijn; pas na acht jaar komt de notenopbrengst.
Meer over de resultaten in de brochure Bomen voor buitenkippen.

Dubbeldoelgebruik 
KAT en Skal staan beide een commerciële boomgaard in de kippenuitloop toe, mits de kippen altijd onbeperkt toegang hebben tot de uitloop. Fruitbomen zijn te beschermen met plastic rond de stam, dus de kippen hoeven niet te worden geweerd om de bomen te beschermen. Het oogstwerk dat in een ’normale’ boomgaard bestaat uit het inbrengen en verplaatsen van kuubskisten met een tractor en mensen die het fruit plukken, is niet belemmerend voor de kippen.
 
Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal