Pluimveeweb: Gumboro-uitbraken breiden uit naar aangrenzende gebieden

07-09-2015

VMP, het samenwerkingsverband tussen pluimveedierenartsen en GD, meldt dat het aantal Gumboro-uitbraken blijft aanhouden. Op het kaartje is te zien dat de meest recente Gumboro-uitbraken zich lijken uit te breiden naar gebieden aangrenzend aan gebieden waar al eerder uitbraken zijn gemeld. Tot op heden (september 2015) is uit de monsters die hiervoor zijn opgestuurd naar GD steeds veldvirus DV86 gevonden. De in Nederland geregistreerde vaccins bieden voldoende bescherming tegen deze stam.

Om de uitbraken te stoppen is een gezamenlijke aanpak van pluimveehouders en
dierenartsen nodig, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in een persbericht. De volgende maatregelen helpen hierbij:

  • Zorg voor optimale hygiënemaatregelen op het bedrijf om inslepen van het Gumboro-virus op het bedrijf en verslepen van het virus tussen bedrijven tegen te gaan.
  • Voer de vaccinatie correct en op het juiste tijdstip uit, volgens de voorschriften van de fabrikant met één volledige dosis per dier. Gebruik van minder dan een hele dosis per dier leidt tot een niet goed beschermd koppel.
  • Vaccineer op basis van bloedonderzoek om de optimale ent-leeftijd te bepalen. Dit is van belang voor het goed aanslaan van vaccinvirus, waardoor ook de bescherming van het gehele koppel beter gewaarborgd is.
  • Vaccineer in gebieden met verhoogde Gumborodruk met een intermediate plusvaccin, zodat de kuikens eerder beschermd zijn.
  • Bepaal de Gumborostatus van het koppel aan het eind van de ronde door middel van bloedonderzoek.

Tekst:Tom Schotman

Beeld:Gezondheidsdienst voor Dieren

 
 

Inloggen op de ledenportal