Pluimveeweb: Eieren als bron voor medicijnen

11-09-2015

In eieren worden de laatste jaren steeds vaker stoffen gevonden die de basis vormen van nieuwe medicijnen voor mensen. Pools onderzoek levert die inzichten, maar ook in Nederland werkt Newtricious aan medicijnen die bijvoorbeeld oogziekten bestrijden. Dat bleek tijdens de Barneveld-taire afgelopen dinsdag in Barneveld.

Directeur De Haas van het Groenhorstcollege in Barneveld, gastheer van de bijeenkomst, meldde dat er nog dit jaar een pluimveestal wordt gebouwd op het schoolterrein. Daardoor verbetert het praktijkonderwijs. De bouw is opgeknipt in twee fasen. De eerste levert een sobere stal op, maar in de tweede fase hoopt De Haas met sponsoring vanuit het bedrijfsleven de stal uit te rusten met een uitgebreider instrumentarium. Bedrijven die hierin willen participeren kunnen zich hiervoor melden.

Vervolgens gaf één van de leraren een inkijkje in de nieuwe lesmethodes van het pluimveeonderwijs. In plaats van kippen ontleden kunnen studenten tegenwoordig digitaal alle ins en outs van de kip te weten te komen.

Piet Simons, oud-president van de WPSA, wilde de deelnemers vooral overtuigen dat er nog veel meer uit eieren valt te halen. Hij wees op het Pools onderzoek, gefinancierd door Brussel met 6 miljoen euro, waar de laatste drie jaar meer dan 500 eiwitten zijn ontdekt in eieren. Eén van die eiwitten heeft een werking tegen Altzheimer. Simons ziet dan ook volop mogelijkheden om in de nabije toekomst eieren te produceren voor de productie van medicijnen. Hij was echter wel teleurgesteld over het feit dat dat onderzoek in Polen werd gedaan. Een gemiste kans voor Nederland.

Ruim honderd 'pluimveedeskundigen' bezochten de Barneveld-taire. Daaronder zaten circa tien pluimveehouders.

Jos Nelissen van Newtricious bewijst dat het ook mogelijk is om in Nederland medicijnen te produceren uit eieren voor humane gezondheid. Hij nam samen met zijn vrouw tien jaar geleden het ouderlijk leghennenbedrijf over in Oirlo (LB). Maar zag ook direct de mogelijkheden om extra waarde toe te voegen. Nu tien jaar later brengt hij zijn eerste medicijn op de markt die Yellowspot, AMD, tegengaat. Deze oogziekte manifesteert zich na een leeftijd van 55 jaar en zijn medicijn is de eerste die daar iets aan kan doen. Op dit moment zijn er twee pluimveehouders die hiervoor de eieren leveren, maar dat gaat de komende jaren flink toenemen.

Nelli Cooman hoort alles geduldig aan. Tijdens haar topsportperiode at ze tien eieren per dag op advies van haar coach. 'Eieren waren voor mij doping.'

Peter Koelewijn van Rondeel komt eieren te kort. De vraag neemt zo snel toe dat hij op zoek is naar pluimveehouders in Nederland, België en Duitsland met een bouwvergunning die het concept willen omarmen. Dat het zo goed loopt heeft volgens Koelewijn te maken met transparantie. Dat is ook de basis van een marketingstrategie, want afnemers als KLM en La Place koketteren er mee en consumenten verspreiden het Rondeel-ei via socialmedia. En dat doen ze alleen maar als ze daar zelf een goed beeld en gevoel bij hebben.

Nelli Cooman verraste het publiek met enkele bewegingsoefeningen en deed dat zelf voor.

De deelnemers in de zaal deden er naar hartenlust aan mee.

Burgemeester Asje van Dijk (links) sprak na afloop onder het genot van een hapje en drankje met voorzitter Cees Hoogeveen van de Stichting Wereld Eidag; organisator van de Barneveld-taire.

Tekst:Robert Ellenkamp

 
 

Inloggen op de ledenportal