Pluimveeweb: Eerste scharrelstal met 3 Beter Leven sterren

15-09-2015

René Beek verlengde zijn leghennenstal in Barneveld en bedacht zelf een concept met overdekte uitloop. De Dierenbescherming bekroonde zijn initiatief met drie sterren van het Beter Leven Keurmerk zodat Beek zijn eieren voor een meerprijs kan verkopen.

De leghennenhouder verlengde zijn stal van 60 naar 110 meter, waardoor er nu 22.000 leghennen in plaats van 12.000 kunnen zitten. De pluimveehouder ontvangt een hogere prijs voor de eieren dan voor reguliere scharreleieren. Beek voldoet onder meer aan de volgende eisen:

  • Maximale bezetting van 6,7 leghennen per vierkante meter (inclusief uitloop)
  • Overdekte uitloop
  • Daglicht
  • Verplicht graan strooien
  • Maximaal 6.000 hennen per afdeling
  • Ruien is verboden

René Beek (35) houdt in Barneveld 22.000 leghennen, die door een parttime medewerker verzorgd worden. Zijn stal heeft overdekte uitloop en is de eerste scharrelstal met drie sterren van de Dierenbescherming. De pluimveehouder heeft daarnaast een montagebedrijf met 12 werknemers. Zijn montagebedrijf Beek Montage is gevestigd in Wekerom op tien minuten rijden van het leghennenbedrijf. Hier op de foto strooit hij tarwe voor de hennen, dat is één van de eisen.

Het dak van de overdekte uitloop kan gedeeltelijk open. Afhankelijk van het weer gaat het dak ’s morgens automatisch open”, vertelt Beek. „De lichtdoorlatende dakplaten schuiven met een railsysteem automatisch omhoog waardoor het dak aan beide zijkanten 1,7 meter open staat”, legt hij uit.

Ook de gordijnen aan beide zijkanten van de overdekte uitloop gaan afhankelijk van het weer automatisch open. Achter de gordijnen en onder de lichtdoorlatende platen zit vogelgaas. Dat zorgt ervoor dat er geen vogels in de uitloop kunnen komen.

Beek houdt leghennen met onbehandelde snavels en mede daarom heeft hij diverse afleidingsmaterialen voor de hennen in de stal. De gasblokken die aan een touw hangen, fungeren als pikblokken.

In de uitloop staan ook meerdere bakken waarin gras of brandnetels groeien. „De hennen pikken graag naar de grassprieten of brandnetelbladeren”, zegt hij. De bakken maakte hij zelf. „De hennen kunnen alleen te makkelijk bovenop het gaas zitten en poepen zo de bakken vol. Daarom wil ik bovenop nog een metalen strip maken die heen en weer wiebelt zodat de hennen eraf vliegen”, noemt Beek een verbeterpuntje.

De luzerne ruiven zijn gemaakt door zijn montagebedrijf Beek montage. „Onder de ruif is een morsplaat geplaatst waardoor vermorsing van de fijnere luzernedeeltjes wordt voorkomen”, zegt hij. „Ook moet de kip door de speciale constructie meer moeite doen om de luzerne te bemachtigen. Hierdoor neemt de verbruikstijd van een baal luzerne toe van enkele dagen naar maar liefst enkele weken.”

In de stal liggen ook een aantal losse luzernebaaltjes.

Aan de gordingen van de uitloop hangen enkele bamboematten zodat er schaduwplekken voor de hennen ontstaan.

In het verlengde gedeelte koos Beek net als in het oude gedeelte voor Jansen stalinrichting. In de 11,8 meter brede stal staan twee rijen met legnesten. Aan beide zijkanten bevindt zich een 7 meter brede overdekte uitloop.

In het systeem hangt een LED verlichtingsslang. „Die geven volgende licht, gaan niet snel kapot en als er één kapot is, dan kan ik die vrij eenvoudig vervangen, door er een nieuw stuk tussen te zetten”, motiveert Beek zijn keuze.

In het systeem hangen drinknippels.

Onder de overdekte uitloop zit een betonnen vloer zodat de pluimveehouder bij leegstand ook de uitloop schoon kan spuiten.

De pluimveehouder werkt met gelijkdruk ventilatie. „In een uitloopstal op onderdruk ventileren kan niet”, vertelt hij. Meerdere nokventilatoren brengen verse lucht in de stal die direct wordt gemengd met stallucht. „Door de gaten in de witte kokers wordt er buitenlucht met stallucht gemengd en komt er minder koude lucht in de stal”, legt de leghennenhouder uit.

Via deze kokers met kleppen in de nok van de stal, verlaat de lucht de stal.

Beek investeerde niet in een nieuwe eierinpakmachine omdat de capaciteit van de oude toereikend is.

Tijdens het maken van de foto’s op donderdag 10 september zijn medewerkers van Beek Montage bezig om deze ovaalvormige dingen onder het systeem te bouwen. „Daarmee schrapen we straks mest van onder het systeem naar achteren, naar de mestband”, licht de leghennenhouder toe.

De verbouwde stal ziet er vanaf de zijkant fraai uit en past goed in het landschap. Beek maakt gebruik van donkere blikplaten die veel weg hebben van hout. Aan de linkervoorzijde van de stal bevindt zich ook een grote kantine met ramen, van waaruit bezoekers de hennen goed kunnen bekijken.

Door de drie puntdaken oogt de stal niet zo groot. Dat was een wens van de Dierenbescherming. „De Dierenbescherming heeft liever drie lage daken dan één groot dak, want dan oogt een stal meteen zo massaal”, zegt Beek.

Aanstaande vrijdag 18 september vanaf 13.00 tot 17.00 uur is de open dag bij VOF Pluimveehouderij Beek aan de Donkervoorterweg 11A, 3771 RR in Barneveld. Lees het ondernemersverhaal van René Beek zaterdag 19 september in Vee & Gewas en binnenkort in Stal & Akker, Veldpost en Agraaf.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal