Pluimveeweb: Bodem graanprijzen lijkt bereikt

14-09-2015

De graanprijzen herstellen zich enigszins van de prijsdalingen van de weken ervoor. De markt is nu in afwachting van het WASDE-rapport.

Meer onzekerheden rond opbrengsten en arealen bij maïs, soja en tarwe maken het WASDE-rapport van september spannender dan in andere jaren. Analisten houden rekening met verschuivingen die een sterkere invloed op de internationale graanmarkten hebben. Meestal zijn de cijfers van USDA voor augustus en zeker oktober bepalender.

Als de maïsoogstprognoses tegenvallen zal dat invloed hebben op de koersen van tarwe. De beurshandelaren denken dat de cijfers tegenvallen, maar hoeveel is onzeker. Het septemberrapport verandert nooit wat aan arealen, maar de onzekerheden voor de oogst in de westelijke en oostelijke delen van de Cornbelt maakt het spannend voor de handel. Ze vragen zich af of de betere resultaten in het westen de oostelijke gebieden kunnen compenseren.

Termijnmarkt
Agrifirm meldt dat op de termijnmarkt in Parijs afgelopen week de tarweprijs opveerde. Het directe aanbod van tarwe droogt op, omdat de oogst vrijwel achter de rug is in de grote graanproducerende landen. Bovendien lijkt het te lonen om tarwe later te leveren. Het mei contract op de Matif ligt gemiddeld 10 euro hoger dan het decembercontract.

Daar komt bij dat de geoogste tarwe in de EU over het algemeen van goede kwaliteit is en dat komt ook de prijs ten goede. Ook de iets positievere berichten over de economie van de laatste dagen draagt hier aan bij. Een goed draaiende economie doet de vraag naar grondstoffen weer toenemen.

Onzekerheid over maïsoogst
Verder is er de onzekerheid over de maïsoogst in de EU. Heeft de maïs last gehad van de droogte, of is de regen op tijd gevallen. De indruk is dat de Europese maïsoogst tegen gaat vallen en dat zal de tarweprijs ondersteunen. Maar als de maïsproductie wel meevalt, dan kan de markt toch nog verder omslaan. Een andere factor die meespeelt is de lage olieprijs. Dat drukt de prijs van ethanol en daardoor ook de graanprijs.

Tenslotte kan ook nog steeds Rusland voor een verrassing zorgen. Het land oogst enorm veel tarwe en gaan er steeds meer geruchten dat Rusland de exportheffing op wil heffen. Dat zou een domper kunnen worden voor de Europese tarwetelers. De export vanuit de Europese Unie verloopt nog steeds erg moeizaam en loopt vanaf 1 juli 1,6 miljoen ton achter t.o.v. vorig seizoen.

Soja en raap
De noteringen voor de sojabonen liggen altijd nog enorm laag. De vooruitzichten blijven slecht, temeer omdat het prijsherstel voor sojaschroot nog ver weg lijkt. Met name de lage vraag naar sojabonen door China drukt behoorlijk de prijs. Omdat de economie lang niet zo hard groeit in het land heeft dit de vraag behoorlijk doen afnemen.

Daarnaast lijkt het dat het areaal sojabonen voor 2016 toe gaat nemen. Geschat wordt dat er volgend jaar 86,32 hectare wordt ingezaaid en dat is 2,4 procent hoger dan de schatting die USDA een maand geleden deed.

Tekst:Ruben van Boekel

 
 

Inloggen op de ledenportal