Pluimveeweb: Pluimveehouders klem tussen politiek en vrije markt

17-09-2015

Nederlandse pluimveehouders zitten ongewenst klem tussen lokale politiek en vrije markt. De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) wil op korte termijn duidelijkheid van staatssecretaris Dijksma over het toekomstbeleid voor de Nederlandse pluimveesector.

Met de berichtgeving van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) werd deze week pijnlijk duidelijk hoe onbelangrijk de Nederlandse pluimveehouders zijn in de ogen van financiers en bestuurders. Investeringen

Unlevel playing field
De productie in Oekraïne groeit door Euorpees geld in vorm van financieringen en subsidies.  In de Oekraïne zijn een aantal fiscale en dereguleringsmaatregelen beschikbaar.  De Nederlandse Overheid legt de Nederlandse pluimveehouders regels op en geeft geen duidelijkheid over de toekomst voor pluimveerechten. De NVP vraagt zich af hoe unlevel kan het playing field worden?

Markt bepaalt
De NVP is van mening dat boeren bij Nederland horen. Mondiaal stijgt de vraag naar hoogwaardige dierlijke eiwitten en met de kennis en vakmanschap in Nederland willen de Nederlandse pluimveehouders daar hun bijdrage aan leveren. Zij komen graag tegemoet aan maatschappelijke en consumentenwensen, mits dit een economisch haalbaar perspectief voor hen biedt.  De zogenaamde ‘Kip van Morgen’ heeft het daglicht nooit gezien door een vernietigend oordeel van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), maar als we niet uitkijken, komt er op een morgen helemaal geen kip meer uit Nederland. Dan resteert bestaansrecht voor een klein aantal pluimveehouders met bepaalde markconcepten die zich onderscheiden van de generieke bulkproductie uit landen als Oekraïne. Maar dat is slechts voor die consumenten die voor vers vlees kiezen waar geen vrijhandelsluchtje aan zit.
Zonder een vitale pluimveesector kan Nederland op export gebied van kennis, kunde en technologie deze verantwoordelijke rol niet meer vervullen en daar zal geen kip ter wereld een beter leven door krijgen. Dierenwelzijnsactivisten zouden zich dit ook moeten realiseren. Door hier de pluimveehouderij onmogelijk te maken, wordt mondiaal gezien geen van hun doelen behaald.

Duidelijkheid en daden
De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) wil op korte termijn duidelijkheid van staatssecretaris Dijksma over haar toekomstbeeld en –beleid voor de Nederlandse pluimveesector. Kamerleden worden geïnformeerd over de groeiende onrust in de pluimveesector en zullen worden opgeroepen hier Kamervragen over te gaan stellen.

Lees hier het opiniestuk.

Tekst:Monique van Loon / NVP

 
 

Inloggen op de ledenportal