Pluimveeweb: Goedkoop pluimveevlees uit Oekraïne is politiek gewenst

17-09-2015

Volgens Gert Jan Oplaat, voorzitter Nepluvi, is goedkoop pluimveevlees uit Oekraïne politiek gewenst. De Nederlandse overheid is er goed in producten vanuit het buitenland te accepteren en voor de Nederlandse ondernemers veel strengere eisen te stellen.

Volgens Oplaat wordt de overheid hierin ook goed ondersteund door de, onder de ministeries vallende, zelfstandige toezichthouders. Oplaat schreef een opiniestuk naar aanleiding van de berichtgeving over pluimveevlees uit de Oekraïne: investeringen van banken,  Europese subsidie en grenzen openstelling voor inferieur product.


Politiek spel
Gert Jan Oplaat vraagt zich af of politieke partijen van mening zijn dat pluimveebedrijven en pluimveeslachterijen uit Nederland moeten verdwijnen. Het feit dat de productie in Nederland op het hoogste niveau in de wereld staat en het bedrijfsleven nog steeds inspanningen verricht om dat verder te verbeteren, als het gaat om voedselveiligheid, dierenwelzijn en belangrijke andere duurzaamheidsfactoren en de bijdrage aan het bruto nationaal product doet er blijkbaar niet toe.

Eerlijke kans
De Nederlandse bedrijven willen een eerlijke kans door niet verder te gaan in de handhaving dan volgens de wettelijke regels moet, daarbij in acht genomen het level playing field (de regels die hier gelden moeten ook gelden in de andere lidstaten die opereren op de interne markt en vice versa). De Nederlandse bedrijven willen:


1. De regels die in Europa van toepassing zijn doen handhaven in alle lidstaten.
2. Geen interventies in de marktwerking door investeringen in andere lidstaten te subsidiëren met Europees geld.
3. Producten die niet aan de eisen die in Nederland gelden weren van de Europese en daarmee de Nederlandse markt.
4. Indien de Tweede kamer de voedselveiligheid, dierenwelzijn en werkgelegenheid in Nederland aan het hart gaat zullen   ze de staatssecretaris ter verantwoording moeten roepen.

Lees hier het gehele opiniestuk.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal