Boerderij: Prijzen akkerbouwgewassen gaan hard onderuit

17-09-2015

Canberra – De akkerbouwers in de wereld krijgen in seizoen 2015/2016 te maken met sterke prijsdalingen van gewassen, die worden verhandeld op de wereldmarkt. Vooral de prijzen van suiker en tarwe gaan hard omlaag.

Maisprijs - 5 procent

Bij mais blijft de prijsdaling beperkt tot 5 procent. Volgens Abares daalt de wereldproductie, terwijl het verbruik toeneemt. De gerstprijs zakt 3 procent. De wereld verbruikt volgend seizoen minder gerst, maar de productie daalt nog harder. De prijs van sojabonen zakt volgend seizoen 9 procent. Net als bij tarwe produceert de wereld veel meer soja dan het nodig heeft.

De sterkste prijsdaling verwacht Abares bij suiker. De suikerprijs keldert in het nieuwe seizoen met 29 procent, terwijl de suikerprijs al op het laagste niveau staat in zeven jaar. De wereld heeft een voorraad opgebouwd die 42 procent van het jaarlijkse verbruik kan dekken. Zo'n grote voorraad drukt de prijs. Bij tarwe ligt die verhouding op 30 procent.

Koolzaadprijs stijgt iets

Het enige lichtpuntje voor akkerbouwers ziet Abares in de koolzaadprijs. Koolzaad brengt 1 procent meer op. Omdat koolzaad afgelopen seizoen goedkoop was, zakt de productie wereldwijd met 8 procent
.

16 sep 2015

Jan Engwerda
Verslaggever Boerderij Vandaag

 
 

Inloggen op de ledenportal