Pluimveeweb: Per 1 januari 2016 naar één rekenmethode antibioticumgebruik

23-09-2015

woensdag 23 september 2015
Momenteel zijn er in de pluimveesector twee rekenmethodes voor het antibioticumgebruik in gebruik. De insteek is nu dat de sector overgaat op één rekenmethode. Het doel is om per 1 januari 2016 duidelijkheid te hebben over de rekenmethode en deze methode ook in te voeren, meldt Avined op haar website in het nieuwsbericht antibiotica-aanpak.

De pluimveesector berekent het antibioticumgebruik met behandeldagen (het aantal dagen dat een kuur door de dierenarts is voorgeschreven) en met het behandelgewicht van de kuikens. De Stichting Diergeneesmiddelengebruik (SDa) werkt met geleverde kilogrammen antibiotica en een gemiddeld kuikengewicht (bij vleeskuikens: 1 kg). Dit leidt soms tot een verschil in dierdagdosering over dezelfde periode. Dit is onwenselijk. 

De insteek is nu dat de sector overgaat op de rekenmethode van de SDa, waarbij - bij de berekening op individueel bedrijfsniveau – gebruik wordt gemaakt van het behandelgewicht in plaats van gemiddeld gewicht. Bij snelgroeiende dieren als vleeskuikens is dit laatste belangrijk om tot een realistisch getal op bedrijfsniveau te komen. 

Het doel is om per 1 januari 2016 duidelijkheid te hebben over de rekenmethode en deze methode ook in te voeren. Een nieuwe rekenmethode kan incidenteel leiden dat een bedrijf in een andere categorie komt te vallen: groen (streefgebied), oranje ( signaleringsgebied) of rood (actiegebied).

Tekst:Tom Schotman & Avined

 
 

Inloggen op de ledenportal