Pluimveeweb: ‘Vrije uitloop jaarlijks 3 miljoen aan DGF betalen voor LPAI’

02-10-2015

vrijdag 2 oktober 2015
De NOP wil dat bedrijven met vrije uitloop kippen jaarlijks 3 miljoen euro betalen aan het Diergezondheidsfonds (DGF) voor de bestrijding van laagpathogene vogelgriep (LPAI).

Dat vertelde NOP-voorzitter Eric Hubers donderdag 1 oktober tijdens het legpluimvee symposium van de Heus in Arnhem. „In Nederland beschikken 9 miljoen kippen over vrije uitloop”, zegt Hubers. Dat betekent dat een vrije uitloop pluimveehouder 0,33 euro per hen moet betalen aan het DGF voor de bestrijding van LPAI. 

„Alle pluimveebedrijven die sinds 2009 zijn geruimd in verband met laagpathogene vogelgriep, beschikten over vrije uitloop”, motiveert Hubers het voorstel van de NOP. „Bovendien blijkt uit onderzoek dat het risico op vogelgriep op vrije uitloop bedrijven ruim zeven keer zo hoog is als op bedrijven waar de kippen binnen blijven.” De NOP loopt nog tegen wetgeving aan en daarom is hun voorstel nog niet vastgelegd. 

In november vorig jaar waren de uitbraken met hoogpathogene vogelgriep juist op bedrijven waar de kippen binnen verbleven. „Dat komt ook omdat in die gebieden waar de uitbraken zijn geweest vrijwel geen uitloopbedrijven waren en er bovendien snel een ophokplicht werd ingesteld waardoor alle kippen binnen moesten blijven”, licht de NOP-voorzitter toe. 

Wachten op evaluatie vogelgriep 
Hubers noemde het zeer frustrerend dat de evaluatie van de hoogpathogene vogelgriep nog steeds niet is afgerond. „Een nieuwe vogeltrekperiode staat voor de deur, maar de evaluatie laat op zich wachten.”

Volgens de NOP hadden eendagskuikens tijdens de vogelgriep gewoon vervoerd kunnen worden. „Het vervoer van eendagskuikens vormt geen enkel risico, maar door het verbod zijn miljoenen verloren gegaan die de sector op moet hoesten.”

‘Vul hygiënescan in’
De NOP-voorzitter riep alle pluimveehouders in de zaal op om de hygiënescan in te vullen. „Een nieuwe uitbraak van vogelgriep zou rampzalig voor Nederland zijn. Dan gaan de grenzen direct weer dicht en daardoor de prijzen van eieren en kip omlaag.”

Het invullen van de hygiënescan zorgt voor bewustwording bij een pluimveehouder volgens Hubers. „Als pluimveehouders daarmee aantonen dat ze de hygiëne op hun bedrijf goed voor elkaar hebben, gaat de dreiging op vogelgriep omlaag en kan het bedrag dat pluimveehouders gezamenlijk op moeten hoesten voor het DGF omlaag.”

Nu betalen pluimveehouders gezamenlijk 47 miljoen euro aan het DGF, waarvan 35 miljoen voor de bestrijding van hoogpathogene vogelgriep. Een speerpunt van de NOP is het omlaag brengen van die 35 miljoen. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal