Pluimveeweb: ‘Pas op met beloftes aan consument’

02-10-2015

vrijdag 2 oktober 2015
De legsector moet oppassen met beloftes aan de consument, want die beloftes moet je als sector wel na kunnen komen. Daarbij moet de sector bedenken dat alles zijn prijs heeft.

Dat vertelde John Achterstraat, sectorhoofd legpluimvee van de Heus donderdag 1 oktober op het legpluimvee symposium van de mengvoerfabrikant in Burgers Zoo in Arnhem. „Een aantal partijen heeft kritiek op het gebruik van soja in veevoer”, zegt Achterstraat.
 
„Maar als sector moeten we goed nadenken voordat we beloven minder soja in het veevoer te gebruiken, omdat een leghennenhouder technisch top moet draaien om te kunnen overleven in Nederland. En daarvoor is goed verteerbaar eiwit (zoals soja) in het voer van levensbelang.”

Diermeel moet terug
Desondanks verwacht Achterstraat wel dat de mengvoerfabrikanten op zoek moeten naar alternatieve eiwitbronnen. Volgens het sectorhoofd pluimvee is dit het ideale moment om onder strenge voorwaarden diermeel weer toe te staan in veevoer.
 
„Maatschappelijk gezien is er kritiek op het gebruik van soja en diermeel is een perfecte eiwitbron voor in veevoer. Daarnaast is het ook nog duurzaam omdat met het gebruik van diermeel kostbare nutriënten in de kringloop blijven.”

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal