NieuweOogst: Voeding heeft effect op pikgedrag

02-10-2015

donderdag 01 oktober 2015, 11.15 uur
Behandelen van kippen- en kalkoenensnavels is vanaf 1 september 2018 verboden. Dat heeft gevolgen voor het optreden van verenpikkerij bij leghennen. Uit onderzoek blijkt dat 49 procent van de hennen van veertig weken oud ernstige verenschade heeft.

Marinus van Krimpen, onderzoeker diervoeding bij Wageningen UR Livestock Research, stelt dat het verenpikken minder is als de groepsgrootte kleiner is, bijvoorbeeld bij verrijkte kooihuisvesting.

Scharrelsysteem 
Het pikken komt bij 60 procent van de koppels, die in scharrelsystemen worden gehouden, voor. Legkippen hebben in scharrelsystemen met één laag niet veel schuilmogelijkheden om belagers te ontlopen.

'In volièresystemen is de kans op pikken wat minder, omdat de dieren makkelijker kunnen vluchten', zegt Van Krimpen.

Verzadigd gevoel 
Vezelrijk voer met een laag energiegehalte kan verenpikkerij voorkomen. Daarvan eten de kippen meer en langer om aan hun energiebehoefte te voldoen. Grove vezels hopen zich op in de spiermaag en geven een verzadigd gevoel.

Volgens Van Krimpen verlengen met name de grof gemalen vezels de eettijd en verminderen ze de eetsnelheid. Ook stimuleren vezels de ontwikkeling van de spiermaag en verbeteren ze de darmgezondheid door het verlagen van de zuurgraad in de maag.

Terug Auteur:René Luijmes

 
 

Inloggen op de ledenportal