Boerderij: Eierprijs dendert naar beneden

09-10-2015

9 okt 2015
De gebruikelijke dip in de eiermarkt lijkt zich te hebben verplaatst van de zomer naar de herfst.

De eierprijzen zijn opnieuw fors gedaald. De NOP-richtprijs voor scharreleieren in de klasse 62/63 gram zakte met 15 cent naar €6,66 per 100 stuks. De prijs ligt nog wel ruim boven het niveau van vorig jaar, maar laat al weken een dalende lijn zien. Ondanks de prijsdalingen liggen de prijzen van Nederlandse eieren nog altijd op een hoger niveau dan in voorgaande jaren.

Ruim aanbod, lage prijs
Handelaren spreken van een moeizame handel. Het ruime aanbod van eieren drukt op dit moment enorm op de prijs. De vraag vanuit de industrie blijft op een lager niveau hangen, omdat daar nog ruime voorraden aanwezig zijn. De afzet naar de retail trekt wel wat aan, maar wordt door handelaren nog altijd als zwak tot matig omschreven. Vanuit de Verenigde Staten worden nog steeds eieren gevraagd, maar kopers stellen hun koop wel uit. De afzet naar derde landen kabbelt verder op een laag niveau. Dat ligt voornamelijk aan de hogere prijzen van de Nederlandse eieren.

NOP-richtprijs scharreleieren daalt fors
NOP-richtprijs bruine scharreleieren 62/63 gram in € per 100 stuks

Prijzen flink gezakt
Op de beurs in Barneveld zakte de prijs van scharreleieren in de klasse 64 gram ook met 15 cent. Daar wordt nu €7,55 per 100 stuks betaald. De NOP-richtprijs voor 100 stuks verrijkte kooi-eieren zakte met maar liefst 21 cent naar €5,78.

Prijs witte kooi-eieren zakt 21 cent
NOP-richtprijs witte kooi-eieren 62/63 gram in € per 100 stuks

Prognose: prijsdruk houdt aan.

 
 

Inloggen op de ledenportal