Pluimveeweb: ‘Veevoer 10 procent duurder bij GM-soja verbod’

26-10-2015

Wanneer alle lidstaten van de Europese Unie stoppen met de import van genetisch gemodificeerde soja, stijgen de kosten voor veevoeders met 10 procent en kost dit de veehouderijsector in de EU jaarlijks 2,8 miljard euro.

Dat stellen de Europese belangenorganisaties voor de verwerkers van plantaardige oliën, veevoergrondstoffen en veevoerproducenten Coceral, Fediol en Fefac in een studie.

De drie organisaties hebben de mogelijke gevolgen onderzocht voor de veevoedersector en veehouderij van een importverbod van genetisch gemodificeerde soja voor vier lidstaten in de EU; Frankrijk, Duitsland, Hongarije en Polen. Daarbij is literatuuronderzoek gedaan en zijn experts binnen de eigen organisaties geïnterviewd.

Duurdere soja nodig

Niet alle soja in diervoeders kan worden vervangen door andere eiwitbronnen, stellen de onderzoekers. Dit betekent dat er gegarandeerd transgeenvrije soja nodig is. En deze soja is 44 tot 176 euro per ton duurder dan soja zonder die garantie.

Daardoor zou veevoer ongeveer 10 procent duurder worden. Voor de vier landen die onderzocht zijn betekent dat 1,2 miljard aan extra kosten voor de veehouderijsector. Wanneer alle 28 lidstaten van de EU voor een importverbod van GM-soja kiezen, zouden de kosten met 2,8 miljard per jaar kunnen toenemen.

Meer informatie is te vinden in het rapport Economic impact assessment on the European GM authorisation opt-out proposalop de website van Fefac.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal