Pluimveeweb: Onderzoeken naar overdracht vogelgriep via pluimveevoer

29-10-2015

donderdag 29 oktober 2015
In de Verenigde Staten lopen momenteel onderzoeken naar de rol van pluimveevoer bij de overdracht van vogelgriep. Vogelgriep zou via het pluimveevoer bij pluimvee terecht kunnen komen is de gedachte.

„Veevoer wordt beschouwd als een potentiële vector voor vogelgriep”, meldt demolenaar.nl. „Evenals verspreiding door de lucht, heeft het virus, dat wordt meegedragen door trekvogels en vliegen, de mogelijkheid via uitwerpselen overgedragen te worden op voergewassen zoals maïs. Zo kan het virus ook in het pluimveevoer terechtkomen”, schrijft demolenaar.nl. 

De onderzoeken worden gezamenlijk gefinancierd door de US Poultry and Egg Association, meldt Pathogeenbestrijdingsspecialist Anitox. 

Pluimvee beschermen
Dr. Haroldo Toro, professor pluimveeziekten op de afdeling pathobiologie aan de Auburn universiteit in de Verenigde Staten zal het project uitvoeren. „We bekijken een veelvoud aan technologieën voor het bepalen van de beste manier om residuele bescherming aan diervoeders en ingrediënten te bieden”, stellen Anitox President en CEO Rick Philips, zelf pluimveedierenarts. 

„De voortekenen zijn goed: we hebben al substantiële gegevens om te bevestigen dat de kerntechnologie in Termin-8 in het laboratorium zeer effectief is tegen het virus. Het Auburn project is een wezenlijk onderdeel van de puzzel met proeven die zijn ontworpen om te bepalen hoe maximale werkzaamheid en residuele bescherming in diervoeders kan worden gerealiseerd”, vervolgt hij.  

„De Amerikaanse eiersector is zwaar getroffen en met de wintermigratie die er nu aan komt, doen we er alles aan om pluimvee en pluimveebedrijven te beschermen”, stelt de Vice President of Research Programs van de US Poultry and Egg Association, Dr. John Glisson.

Tekst:Tom Schotman & De Molenaar

 
 

Inloggen op de ledenportal