Pluimveeweb: NOP: betrek sector direct bij aanpak vogelgriep

05-11-2015

Den Haag, donderdag 5 november 2015
Het ministerie van Economische Zaken (EZ) moet de pluimveesector bij een toekomstige vogelgriepuitbraak direct betrekken bij de aanpak. EZ kan gebruik maken van de aanwezige kennis in de sector bij bijvoorbeeld de indeling van de regio’s.

Dat zegt LTO-beleidsmedewerker Ernest Bokkers namens de NOP/LTO-vakgroep in een eerste reactie op het evaluatierapport van bureau Berenschot over de aanpak van de vogelgriep in november 2014.

Bokkers vindt het een goede zaak dat het rapport er eindelijk is. De sector heeft er lang op moeten wachten. „Nu willen we op korte termijn als sector met het ministerie van Economische Zaken om tafel om gerichte verbeterpunten aan te pakken”, vertelt Bokkers. 

Verplichte ophokplicht risicovolle periodes
„Bovendien willen we dat de ophokplicht flexibel kan worden ingezet, zodat kippen in risicovolle periodes verplicht binnen worden gehouden ook als er geen uitbraken zijn”, zegt Bokkers. 

Hij benadrukt dat de sector niet heeft stilgezeten. „De sector heeft bijvoorbeeld de hygiënescan ontwikkeld en opgenomen in IKB.” Pluimveehouders moet deze hygiënescan jaarlijks invullen. De scan moet pluimveehouders bewuster maken van de hygiënestatus op hun bedrijf en de mogelijke risico’s op ziekteoverdracht zodat ze tijdig maatregelen nemen. 

Verdere kennisontwikkeling noodzakelijk
Tenslotte betoont Bokkers dat verdere kennisontwikkeling noodzakelijk is om de risico’s op vogelgriep te verkleinen en meer grip te krijgen op de introductiekans. NOP-voorzitter Eric Hubers laat in een korte reactie weten dat er in het rapport weinig nieuwe zaken naar voren komen. 

NVP-voorzitter Hennie de Haan is blij dat het rapport er eindelijk is. Ze wil hier nog niet inhoudelijk op reageren maar geeft aan dat het rapport binnen Avined wordt besproken en dat ze binnenkort met een gezamenlijk standpunt vanuit Avined naar buiten komen. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal